В новините
 
01.05.2008 18:18   Новината е видяна 4709 пъти
декларация на Съюза на българската туристическа индустрия и Съюза на инвеститорите в туризма

Без редакторска намеса
Предоставяме на вашето внимание декларация на Съюза на българската туристическа индустрия и Съюза на инвеститорите в туризма, предизвикана от публичните раздори и спекулативно предизвиканото напрежение - горчив плод на вредни амбиции за надмощие и публичност на всяка цена, демонстрирани от някои хора, използващи браншови организации за личен пиар. Това е игра с огъня в началото на летния сезон. Двете сдружения настояват да се спре раздухването на напрежение, защото имаме потребност от сериозен диалог с държавните институции и обществото по проблемите на туризма в България. 
  
* * *

Разтревожени сме от преднамерените скандали и раздухването на враждебност, предизвикани през последната седмица от хора, които използват браншовите организации като политически трамплин. Това вреди на имиджа на туризма в България. В туристическата индустрия са инвестирани милиони, тя осигурява работа на стотици хиляди семейства, носи сериозни приходи в държавния бюджет и не може да става заложник на болни амбиции.

Ние призоваваме Държавната агенция по туризъм и Министерството на правосъдието да направят проверка, за да стане ясно дали членовете на сдруженията  отговарят на изискванията на Закона за туризма да бъдат собственици на категоризирани хотели или регистрирани туроператори. Това ще отсее самозванците и ще намали напрежението.

Съюзът на българската туристическа индустрия и Съюзът на инвеститорите в туризма подкрепят идеята на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин за създаването на държавно-обществена консултативна комисия по въпросите на туризма към Министерски съвет. Очакваме тя да се конструира и заработи възможно най-бързо, за да се финализира националната стратегия за туризма и да се обмислят източниците за увеличаване на средствата за национална реклама на България. Насочването на част от приходите от туристическите такси е една от възможностите за това. Настояваме и сме готови да помогнем за това Националният съвет по туризъм да стане реално работеща структура.

Считаме за неоснователни претенциите една организация да бъде припозната от държавата като единствен партньор и да бъде субсидирана от държавния бюджет, каквито са публично обявените искания на Националния борд по туризъм. Времето на държавно покровителствените казионни организации  отдавна си отиде и се надяваме никога да не се върне.                                                                              

Бихме искали да предупредим хората,  работещи в туристическата индустрия, да не се поддават на внушенията, че парите от еврофондовете ще „потекат" към една браншова организация, самоизтъкваща се като близка до властта и като „консолидирана неправителствена организация", която уж изразява интересите на целия бранш. Европейският съюз достатъчно ясно ни даде да разберем, че изисква коректно, прозрачно и стриктно следващо правилата усвояване на европарите. Ние смятаме, че браншовите организации трябва да подпомогнат своите членове в подготвянето на проектите и реализирането им. А не да подвеждат публиката, че ще се "вреди" онзи, който демонстира по-силни връзки с този или онзи министър.

В навечерието сме на новия летен сезон. Апелираме към всички да спре раздухването на скандали, да престане генерирането на напрежение с пиар акции на амбициозни преследвачи на кариера и лично облагодетелствуване. Всички трябва да обединим усилията си, за да бъде успешен туристическия сезон, който ще донесе приходи за държавния бюджет и ще подобри имиджа на България като туристическа дестинация. Това е от полза за всички българи. 

Петя Славова                                                 Ветко Арабаджиев

Председател на СБТИ                                  Председател на СИТ 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |