В новините
 
19.06.2008 17:55   Новината е видяна 5846 пъти
С кавга започва “Бургас и морето”

Разбирам, че има много недоволни сред некласираните изпълнители, но това е колективно решение на журито. А и конкурсът вече няма да е същият, казва Весела ЙОРДАНОВА, шеф на културата в община Бургас

 
Госпожо Йорданова, все още  информацията за подбора на песните в 26-ото издание на националния конкурс “Бургас и морето” тече единствено по сайта Burgsimoreto.org, но в публичното пространство се понесоха всякакви слухове, най-сериозният от които е “чистка на утвърдените попизпълнители”, които от години отсрамват музикалното съсловие с качествени песни на сцената. Вярно ли е това?
Чистка е много грубо казано, но действително у подборната комисия имаше нагласа  да се даде възможност на повече млади изпълнители да се изявят. Понеже за първи път се прилага реално конкурсното начало, се получи, доколкото вече и на мен ми е известно, напрежение в средите на българската естрада. Аз ще бъда откровена докрая и ще кажа, че значение за това вътрешно брожение  има и огромният награден фонд – 25 хил.лв. за първо място, 15 хил.лв. - за второ и 10 хил.лв. за трето. За сравнение досега паричното изражение на призовете е било съответно 1000, 500 и 300 лв.
Кои бяха хората, които този път общината покани като членове на подборната комисия?
Председател е световноизвестният композитор Виктор Чучков, членове - Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Ваня Щерева, Ясен Козев, Ангел Заберски-син, Тони Димитрова, Стефан Диомов, аз като директор на дирекция “Култура, маркетинг и връзки с обществеността” и колегата Михаил Куцев като директор на дирекция “Фестивали, Летен театър и концерти”.  Състезаваха се 72 песни, които ние слушахме на два етапа, отсяхме 24 и от тях  излъчихме 13-те песни в конкурсната програма. Казахме си – свършихме най-отговорната част и си тръгнахме. На другия ден обаче /в сряда миналата седмица -б.а./ пристигнаха още пет нови предложения. Тъй като пратките им бяха с пощенско клеймо, отпреди да изтече датата за крайния срок, отново се събрахме. Оказа се, че две от закъснелите песни - на Кичка Бодурова и Стефка Емилова, имат твърде много достойнства и не бива да бъдат пренебрегнати. Затова решихме да увеличим броя на 15. /Виж карето/. Подборната комисия направи извънредно заседание по този повод.
Бургаски приятели на Марги Хранова се оплакаха, че журито я квалифицирало като част от мухлясалото минало на конкурса, а пък Кристина Димитрова  вече била втръснала на публиката. Всъщност те състезаваха ли се?
Разбирам, че има вътрешни кавги в музикалната гилдия, че има недоволни, но това не ме притеснява. Маргарита Хранова участваше с три песни тази година, но решението на журито е, че не се допуска нито една от тях. По простата причина, че имаше и по-добри. Песента на Кристина Димитрова беше много хубава, добре си я спомням и на нея не й достигна много малко, за да бъде включена в конкурса. Специално за Кристина ми е мъчно не само на мен. Мисля, че ще се яви някакъв вариант, в който публиката да чуе това изпълнение. Ние сме заседавали близо 15 часа  и сме оценяли по точкова система, нямаше как да се прилагат двойни стандарти.
Как точно гласувахте?
Всеки с индивидуален протокол, който беше попълнен самостоятелно, за да няма проява на пристрастия. Оценките бяха от 1 до 10.
Престараването ви може да се окаже безсмислено, ако и този път допуснете голямата награда на публиката да бъде определена чрез есемеси, както стана с чалгазвездата Найден Милков м.г. - накрая всички го освиркаха.
По време на самия конкурс журито ще гласува явно. Ще има пак есемес система, но тя ще е  уникална, за да се избегне скандалът някой да купи 1000 симкарти и да гласува за себе си. Журито ще има 50% тежест, а останалите 50% ще са на меломаните, които ще пращат съобщенията, такава комбинация ще предотврати миналогодишното недоразумение. Извън конкурсната част няма да видите обичайните рецитали, а нещо оригинално - първата вечер ще  звучат 10-е най-големи хита на българската филмова музика за всички времена,а втората  ще е за 10-е най-големи български хита, свързани с морето, пак за всички времена.
И кой ще каже кои са вечните хитове?
Кампанията е факт, вече върви по БГ радио като предкампания, слушателите ще подредят 20-те хита. Това става с пряко обаждане в радиото и с есемес.
Чухме, че общинският съветник Георги Манев е написал текст, музика и аранжимент на песента “Изгряла е месечина” в изпълнение на Жечка Сланинкова. Тя защо не можа да прескочи бариерата?
Народната певица имаше уникална песен като стил, изцяло фолклорна със съвременно звучене. Журито прецени, че е много стойностна, но не пасва в изградения от години формат на този фестивал. Това е и причината да не бъде допусната.
Наградите наистина са големи – но само за изпълнителя ли са, как ще стане подялбата им за останалите участници в създаването на хита?
Би трябвало да се поделят между всички създатели на песента, но това е техен личен ангажимент да определят правилата.
Колко даде общината на бТВ, за да излъчва на живо първата вечер? Разбрахме че втората ще е на запис и ще се появи на екран през септември.
Твърде малко, ще го запазя в тайна, истината е, че от бТВ сами проявиха желание и не се пазариха, защото техните зрители се нуждаели от такъв вид предавания. Като цяло няма да излезем и със стотинка нагоре от предвидения бюджет – 193 хил.лв., определен с решение на ОбС.  Главен музикален мениджър ще е СИА адвъртайзинг, водещ Орлин Горанов, ководещ Димитър Рачков. Първата вечер ще се озвучава наживо от “Горещ пясък” и от столична брассекция. Втората вечер ще се озвучава от “Акага”, те и ще пеят. Когато звучат вечните парчета за морето, ще е предвидено специално място на сцената и за нашата вечна “Тоника”. Всъщност конкурсът вече не е същият. Песните няма да бъдат непознати за публиката, напротив, до 10 дни те ще зазвучат в сайта и всеки ще може да ги чуе, да ги почувства, за да не ги възприема като чужди в нощта на гласуването.   

15-те конкурента за голямата награда от 25 хил.лв.
“Обичай ме за 5 минути”, музика и аранжимент Митко Щерев, текст Иля Велчев, изпълнява Орлин Павлов от “Каффе”,
 “Именно ти”- музика, аранжимент и текст Графа, изпълняват Графа и Нора
“Вярвай ми” - музика и аранжимент Александър Кипров-младши, текст Явор Кирин, изпълнява Анджело
“Не знаеш” - музика и аранжимент Марио Балтаджиев, текст Мартин Ръждашки, изпълнява Стефан Лалчев
“Пак е лято”- музика Валентин Пензов, аранжимент Максим Горанов, текст Пейо Пантелеев, изпълнява “БГ сезони”
“Нежно морско цвете” - музика, текст и аранжимент Кирил Божков, изпълнява БТР
“Мимето е от Бургас” – музика Красимир Милетков, текст Владимир Пунджев, аранжимент Александър Севелиев и Красимир Милетков, изпълнява Васил Петров
“Рапсодия” - музика и аранжимент Румен Бояджиев, текст Даниела Кузманова, изпълняват Роберта и Емил Ганов-цигулка
“Карето” - музика Камен Драндийски,текст Иван Тенев, аранжимент Камен Драндийски и Александър Нушев, изпълняват Борис Годжунов, Николай Урумов, Николай Калчев и Теди Георгиев
“Обещай” - музика и текст Владимир Михайлов, аранжимент Владимир Михайлов и Борислав Бояджиев, изпълняват “Енджъл Скай”
“Сърф, вятър и платно”- музика, текст и аранжимент Дичо, изпълнява Дичо
“Носете ме, времена” - музика и аранжимент Дарко Димитров, текст Калиопи Буклевска, изпълнява Илия Петев
“Утре” - музика и текст Пламен Ставрев, аранжимент Максим Горанов, изпълнява Пламен Ставрев
“Помниш ли море” - текст Кичка Бодурова, музика и аранжимент Димитър Гетов, изпълнява Кичка Бодурова
“Не и сега” - музика и аранжимент Светослав Михайлов, текст Иван Ненков, изпълнява Стефка Емилова   

 http://factor-bs.com/news-3513.html




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |