В новините
 
10.07.2008 06:59   Новината е видяна 4280 пъти
70 % от жителите на област Бургас желаят изборите да бъдат задължителни, най-малко фенове има проперционалната система. Обобщени данни от кампанията ВАЖНО Е ДА БЪДЕШ ЧУТ

Представяме ви данни от експресно проучване, сред жителите на Бургаска област, обобщен от екипа на доц.Кирил Петров, Global Consulting LTD,  гр. Бургас.  В тях са отразени предпочитанията на избирателите от Бургаска област относно задължителност на гласуване и избор на избирателна система.

В началото на м.юли в Бургас се проведе Експресно проучване сред част от гражданите на общините от Бургаска област, инициирано и проведено от екипа на народния представител  Румен Ангелов.

В началото на тази седмица резултатите бяха обобщение и статистиката показа интересно разпределение на мненията на хората от Бургаския край, което представяме по-долу.

Въпросите, на които се тръсеше отговор са следните:
1. Смятате ли, че гласуването в България трябва да бъде задължително? (с възможмост за избор измежду две алтернативи ДА/НЕ)
2. Каква избирателна система би подхождала най-добре на българската реалност? (с възможност за избор сред следните отговори:  Мажоритарна /за личности/, Пропорционална /за партии/, Смесена /за личности и партии/)

Проучването обхвана 13 общини: Бургас, Айтос, Руен, Карнобат, Сунгурларе, Камено, Несебър, Поморие, М. Търново, Средец, Созопол, Царево и Приморско за периода период 02.– 06.юли.2008 г.
При общо за област Бургас население 420 095 за целта на проучването са направени 10 979 анкети.

От жителите на община Бургас са гласували 6222. Почти 70% от тях искат изборите да са задължителни, 48,89% искат мажоритарна, 41,43% смесена и само 9,77% харесват чистия вариант на пропорционалната система.

В Руен ситуацията е съвсем различна и характерно за райони с предимно смесено население е и предпочитанието към системата: мажоритарна 77,67%. Почти същата е ситуацията и в Сунгурларе. Жителите на Поморие и Сунгурларе пък са категорично против това изборите да бъдат задължителни.

В община Малко Търново определено искат затягане ан дисциплината  - над 88% искат да са задължени да гласуват, а за смесена система са се обявили 47%. Тук втората по големина група е тази, която е фен на пропорционалната система.

В останалите общини резулаттие са почти еквивалентни на обощените, които от своя стрвана са:
Задължително гласуване искат  70,48%, доброволно 29,52%.
Мажоритарна система искат 41,2%, проперционална 14,72%, а смесена 44,08%.

Екипът ни благодари на депутата Румен Атанасов и на доц. Кирил Петров.

Пълната информация от проучването изтеглете ТУК





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |