В новините
 
11.07.2008 07:27   Новината е видяна 4648 пъти
Разширяване: ЕП подкрепя създаването на Съюз за Черно море

В приетия днес с голямо мнозинство годишен доклад относно разширяването ЕП потвърждава "твърдия си ангажимент към всички страни кандидатки" и най-вече към тези, които са получили ясна перспектива за членство, като в същото време отбелязва, че интеграционният капацитет на Съюза също трябва да бъде взет предвид.
Докладът поставя акцент върху водещите принципи на стратегията на ЕС в областта на разширяването, който би бил успешен единствено ако е налице ясна и дълготрайна обществена подкрепа за членството в ЕС на всяка една страна кандидатка.
Членовете на ЕП изтъкват, че в перспективата на бъдещите разширявания ЕС трябва да положи усилия за засилване на своя интеграционен капацитет. Той е свързан със способността на ЕС да взема решения и да постига своите политически цели. Понятието "интеграционен капацитет" е дефинирано спрямо четири основни елемента:
-  присъединяващите се държави трябва да допринасят за изпълнението на политическите цели на ЕС;
-  институционалната рамка на ЕС трябва да е ефективна и ефикасна;
-  осигуряване на достатъчен финансов ресурс;
-  наличие на всеобхватна комуникационна стратегия, която да информира обществото за последиците от разширяването.
Европейският парламент настоява също така да се състави "по-комплексна и изчерпателна стратегия на ЕС" за Черноморския регион, която да "предвижда създаването на Черноморско споразумение за сътрудничество. То следва да включва ЕС, Турция и всички държави с излаз на Черно море като равни партньори, като се стреми към пълно участие на Русия, и което на по-късен етап би могло да прерасне в Съюз за Черно море". Според депутатите такава многостранна рамка не само би предложила на участващите държави възможност да засилят сътрудничеството си с ЕС по широк кръг от политически области, но и би допринесла положително за сигурността в региона.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |