В новините
 
28.07.2008 07:38   Новината е видяна 4045 пъти
Тестове за корупционно поведение сред полицаите от България и Румъния стартират до месец

Тестове за корупционно поведение сред полицаите от България и Румъния ще стартират до месец, обяви в Бургас Директорът на Дирекция “Инспекторат” към МВР - Комисар Николай Спасов. Проверките ще се осъществяват на разменни начала от служители под прикритие, като например румънците, преминавайки през България с кола ще следят за наличие на нелоялно отношение от страна на българските полицаи. И обратното - българи ще тестват професионализма на румънските си колеги.
Оповестените мероприятия са само част от замислените съвместни проверки между румънските и български полицаи за намаляване на корупционното поведение сред служителите на реда, залегнали в съвместен план за действие. На официална церемония на 26 юли ръководителите на двете дирекции - Комисар Николай Спасов от българска страна и Магистрат Иринел Паун от Генерална Дирекция “Антикорупция” към Румънското вътрешно министерство подписаха общият план за действие между двете структурни звена.
На церемонията присъстваха и двамата заместник генерални директори към Генерална Дирекция “Антикорупция” - главни комисари Йонел Джорджеску и Раду Джено Едуард. Румънските гости оповестиха част от резултатите от провежданата до момента съвместна работа в граничните зони и съвместни КПП. Като най-драстичен през последните месеци бе визиран случаят със заловените полицейски служители от смесените гранични патрули, осъществяващи охраната на границата между България и Румъния. Полицаите вземали между 5 и 10 евро от шофьори, преминаващи с колите си през границата, като парите събрани от българите стоели в румънските полицаи и обратно. Това е практикувано, тъй като румънските полицаи не подлежат на проверка от български представители на Дирекция “Инспекторат”, обясни Николай Спасов. “Стойността на подкупа никак не е малка, като се вземе в предвид броя на автомобилите, минаващи през една смяна през граничните пунктове. След сигнал от шофьори обаче, бе създадена съвместна организация с румънските спец-полицаи, в резултат на която порочната практика е ликвидирана”.
Според Ръководителя на Генерална Дирекция “Антикорупция” към МВР и административната реформа в Република Румъния - Магистрат Иринел Паун отношенията между румънското и българското звено са отлични, независимо от краткия период от създаването им. Служителите и от двете структури са призвани да осъществяват превенция и борба с корупционните прояви сред служители от вътрешните министерства. За целта в подписания съвместен план за действие са залегнали множество мероприятия, сред които проверки в граничните зони и във вътрешността на двете страни, както и работа по сигнали, касаещи определени служители на реда. Магистрат Паун призова всички български граждани, пътуващи в Румъния и станали обект на корупционни прояви, да сигнализират своевременно служителите от Генерална Дирекция “Антикорупция”, като се ангажира със своевременна реакция на подопечните си спец-полицаи. 




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |