В новините
 
07.08.2008 13:47   Новината е видяна 4842 пъти
На всички проекти в община Царево ще им се правят ОВОС и НАТУРА оценки, независимо от одобрения нов ОУП

На всеки проект, които ще се реализира на територията на община Царево, когато се изготви,ще му се прави оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000, независимо от одобрения днес нов Общ устройствен план на Царево. Това съобщи днес заместник-министърът на околната среда Чавдар Георгиев, след като Междуведомствената комисия на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ към МОСВ реши да предложи на министъра на околната среда да одобри промените в Общия устройствен план на община Царево.
В решението е записано, че по поречията на реките Караагач, Велека, Резово, Бутамята и в залива Силистар трябва да се осигурят територии от по 150 метра от бреговете им, в които ще е забранено строителството.
На ОУП на община Царево беше направена много по-подробна ОВОС и оценка за съвместимост с НАТУРА отколкото се изисква, тъй като ОУП дава обща рамка, а подробните оценки се правят на конкретните инвестиционни проекти, обясни Георги Загоров от екипа, изготвил доклада по ОВОС и оценката за съвместимост. Той подчерта обаче, че заради големия обществен интерес и препоръките на МОСВ е разгледано подробно въздействието върху конкретни видове и местообитания в района. Според Загоров чрез ОУП се създават ясни правила и може да се сложи някакъв ред в застрояването, което в момента в много райони се осъществява чрез малки подробни устройствени планове за по 5-10 дка и така се получава презастрояване.
Авторът на ОУП арх. Калин Тихолов посочи, че от предвидените за урбанизация 4898 дка, само 918 дка попадат в Природния парк „Странджа”, което представлява 0,08 процента от цялата му площ. По думите на Тихолов планът предвиджа увеличение на легловата база в община Царево с общо 10 160 легла. С тези бройки легловата база ще стане общо 58 960. Предвидена е и съответната инфраструктура, увери архитекта. Във всяко населено място има отреден терен за пречиствателна станция или за модулно пречиствателно съоръжение за по-малките селища. За курортно строителство са предвидени 285 дка, за ваканционни селища – 578 дка, а за вилно строителство – 3857 дка. Зоните за вилно строителство отстоят на 5 км от морето. За тях се налагат по-строги правила за строителство от предвидените в законодателството, като например максимална височина до 5,5 метра, вместо разрешените 7,5 м, обясни арх. Тихолов.
В района на Варвара е предвидена територия за изграждане на голф комплекс. Заместник-министърът Чавдар Георгиев подчерта, че ако се направи такъв проект, на него ще му се прави ОВОС и оценка за съвместимост с НАТУРА, както и ще се препоръча да бъдат запазени естествения ландшафт.
На журналистически въпроси дали с ОУП ще се узакони ваканционното селище „Златна перла” край Варвара, арх. Тихолов отговори, че ОУП не узаконява строителство, а създава обща рамка.

snimka plan.bg





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |