В новините
 
15.08.2008 08:33   Новината е видяна 6948 пъти
Отново злато в Некропола на Месамбрия

В навечерието на празника на Несебър – 15 август, Успение на Света Богородица, археолозите, проучващи Античния некропол на Месамбрия, за пореден път бяха приятно изненадани. В участъка от некропола, отреден за строителство на бъдещата общинска сграда, бяха проучени два гроба с богат и интересен инвентар.


В единия, където погребението е станало в края на 4 век пр. Хр., бе открит странен предмет, състоящ се от 17 бронзови тръбички, свързани една с друга. Предметът много напомня музикален инструмент, но тепърва изследователите ще търсят аналогии и ще го интерпретират.

В друг от гробовете пък отново заблестя злато, което още веднъж потвърждава богатството и страстта към жълтия метал на древните месамбрийци, живели през елинистическата епоха. Златните гробни дарове включват чифт обеци с глави на Менади, златна закопчалка от огърлица и златен пръстен – халка. Закопчалката на огърлица е от познатия тип с лъвски глави. Обеците с глави на  Менади показват изключително прецизна изработка и голямо майсторство. Подобни са откривани и друг път в месамбрийския некропол, но новооткритите са от нов тип. Златните накити датират гроба в 3 век пр. Хр.

Разкопките в некропола ще продължат най-вероятно до средата на месец септември, като археолозите очакват още нови открития и изненади. Отново злато в Некропола на Месамбрия.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |