В новините
 
19.08.2008 15:49   Новината е видяна 3901 пъти
Войната в морето започна

Кой държи отговорност на “пишман” капитаните, пита капитан далечно плаване Никифор Герчев. Карта, която показва пътя на бедстващия катер „Патриот Х“ в средата на миналата седмица


След кървавата война на пътя в последните години идва още по-жестока – тази в морето. Това показват поне последните зачестили инциденти с ВИП яхти и скутери през лятото. Лодка за 1 милион евро се разби в скалите на провлака в Несебър на метри от минаващите туристи. Друга пък горя с екипаж от осем души във водите край  курортния град. Преди седмица двама младежи се загубиха с луксозния скутер „Патриот Х“ за близо милион лева и изправиха на нокти  Изпълнителна агенция “Морска администрация”. Морето вече се пука по шевовете от скъпите и модерни лодки, а “пишман” капитаните са причина всичко това да се случва. Късметът все още е на тяхна страна, но докога ще продължава тази морска пародия, засега държавата мълчи.
В открито писмо до медиите шефът на неправителствената организация за морско спасяване “БУЛСАР” капитан далечно плаване Никифор Герчев отправи остра критика срещу безмълвието на контролните органи.
“Съгласно националното ни законодателство всички плавателни средства трябва да имат правоспособен екипаж. Това се отнася и за скутера „Патриот Х“. По закон на него следва да има шкипер и  механик ”, остро коментира Герчев.
Вчера шефът на Морска администрация в Бургас капитан далечно плаване Живко Петров обясни за “Черноморски фар”, че всъщност на бедстващия ВИП-скутер е нямало правоспособен механик. Случаят обаче тепърва ще се изяснява от властите. Самата “Морска администрация” няма нужния капацитет от хора, които да следят всички излизащи в морето яхти.  Марините се размножават всяко лято, а покупката на луксозна лодка е по джоба на значителна маса родни бизнесмени, които нищо не разбират от корабоплаване. В случая капитанът на  „Патриот Х“  е взел удостоверението за правоспособност през юни.
“Изискванията за получаване на подобни правоспособности са достатъчно сериозни и ако си завършил подобен курс-минал обучение - е абсурд да се заблудиш в подобна метеообстановка”, категоричен е в своята обосновка капитан Герчев.
Той коментира, че по време на самия инцидент  морето било почти спокойно, видимостта била 15-20 км, вечерта - безоблачна и преди пълнолуние.  По брега се виждали много светлини, нормално светели попътните им фарове на Маслен нос, остров Иван и нос Емине, а въпросните младежи,  Марчо Марков и Стилян Танев, съответно на  24 и 22 години, са се отзовали абсурдно пред  Варна. “Оказва се, че те не могат да се оправят при най-елементарни условия, а какво остава за плаване в „неограничен район”. Пълен абсурд. Според мен  ако имат сертификати, то те са ги получили без обучение, иначе излиза че системата на обучение на ИА ”Морска администрация” е калпава, а това не може да е  вярно, нали?”, риторично задава въпроса си капитан Герчев.
Според него непонятно е защо директорът на ИА”МА” Бургас-кап. Живко Петров поема ръководството на операцията по издирване на скутера, а това не се извършва от специализирания орган – “Морския спасителен координационен център”-Варна или дори “Спасителния под-център”- Бургас.
“Според мен причината е в това, че ИА”МА” са запознати със състоянието на компетентността  на екипажите на някои подобни плавателни съдове и са взели бързи мерки да не се разчуе. Тук отварям скоба да кажа, че много по-солидни и луксозни яхти са с правоспособни екипажи. Дори няколко от тях доброволческата морска спасителна  организация -БУЛСАР осигурява ежедневно чрез своя трицифрен и леснозапомнящ се мобилен телефон “161”,  обясни кап. Герчев.
Според него фактът, че ръководството на операцията по издирване е поето от служебно лице без специализирана компетентност, води и до груби нарушения на ратифицирани от България конвенции.
В случая  кап. Петров  е разпоредил на друг моторен катер на яхтпорта “Марина Диневи”, където са очаквали пасажерите,  да изстреля червени ракети. Според кап. Герчев това е недопустимо и заблуждаващо  действие.  Законът гласи, че се забранява използването на сигнали за други цели освен при бедствие и необходимост от помощ. 
Вчера капитан Живко Петров обясни, че въпросните младежи са имали на борда изискуемите по закон сигнални ракети. Но в своята уплаха те не са знаели как да ги използват.
След като в края на краищата скутерът е открит и се прехвърлят двамата загубили се от екипажа му, възникват съвсем различни взаимоотношения, които са абсолютно задължителни за държавни структури. Спасяването на имущество не е безплатно, катерът на ИА “МА” провлачва скутера до марината. Съгласно “Кодекса за търговско корабоплаване”  всяко успешно спасително действие следва да бъде възмездено. Когато държавна структура извършва подобно спасяване на много скъпо имущество, то тя е задължена да поиска подписване на договор за спасяване или да потърси правата си чрез съда.
“Не е етично да се договаря сумата, по-добре е съдът да я определи, тогава никой не може да упрекне държавния служител в корупция. Ако  това не се направи, държавата понася недопустими загуби”, коментира кап. Герчев.
Кап. Живко Петров коментира, че бедстващите ще заплатят разхода за горива и амортизациите на кораба, който ги е дърпал. Сумата е около 1600 лева.
“Относителен е въпросът дали сме спасявали имущество или човешки живот. Ако тези младежи бяха останали в морето още часове, а батериите на телефоните им бяха паднали, как щяха да се оправят. Трябваше да чакаме всичко това да се случи, за да спасяваме човешки животи безвъзмездно”, каза кап. Живко Петров.
Позицията на кап. Герчев обаче остава непоклатима. Според него в случая “Морска администрация” е трябвало да спаси двамата младежи, а спасяването на съда да се договори по закон като процент от стойността на скъпата яхта, а не само смешните разходи за гориво.
“Тъжното в случая обаче е, че оправданието за такива инциденти е,  млади момчета са, неопитни, заблудили са се най-вероятно. В трагичните инциденти участниците не се делят по този признак, а попадащите в такива ситуации имат майки,  които не бива да слагат черни забрадки, каза още кап. Герчев.

Черноморски Фар
http://factor-bs.com/news-4747.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |