В новините
 
19.08.2008 18:16   Новината е видяна 4784 пъти
До 3 дни развалят фестивалното градче

Паралелно общината чисти плажа и Морската градина, извинява се на гражданите за шума

Граждани, живеещи близо до централния бургаски плаж, са звънели на дежурния в общината да се жалват от шума по време на трите фестивални вечери с марка “Spirit of Burgas”. Според главния организатор на грандиозното събитие Иван Вълков звукът е бил с мощност общо около 200 киловата.
“Ние ще разгледаме жалбите, но всичко вече свърши и едва ли можем да направим друго, освен да се извиним на хората. Аз съм сигурна обаче, че още догодина гражданите ще бъдат толерантни по време на фестивала, защото ще усетят икономически ползи – пълни хотели, квартири, ресторанти, оживена търговия в магазините”, заяви за “Черноморски фар” Весела Йорданова, шеф на “Култура, маркетинг и връзки с обществеността”. Тя сподели още радостта си от публиката – интелигентна и възпитана. “Страхотно поколение, тия млади хора ме изненадаха. Зачитаха правилата, спазваха ред и чистота, колкото е възможно по принцип при струпване на много хора на едно място. Съобразяваха се дори със символичното заграждение на морето, нямаше напъни да се влиза във водата. И най-хубавото е, че нямаше инциденти”, каза още Йорданова.
Според нея приблизителният брой на хората, пряко ангажирани с реализацията на фестивала, е бил към 600 души – наши и чужди музиканти, екипът на MTV, охранители, технически лица. Те са били настанени в бургаските хотели “Мираж, “България”, “Авеню” и “Аква”.
Три дни са нужни на организаторите – продуцентска компания DS Music и общината, да изнесат цялото мащабно оборудване на градчето и да освободят терена.
Паралелно общинските екипи ще чистят плажната ивица, алеите и парковите места. Още тия дни ще могат да се видят подобренията, направени целево за фестивала в южната част на Морската градина, които остават за свободно ползване от гражданите, увериха от общината.


--------------------------------------------
С около час и 20 минути по-късно от уговореното време звездите от Kosheen се появиха във ВИП зоната. Чакането поизнерви журналистите, но пък се оказа полезно за някои да обменят повече инфо за култовата група, основана от Дарън Декоудър и постигнала световен успех с присъединяването на вокалистката Шиан Евънс.
Тъмнокосата британка пристигна готова за сцената – с къси кожени ботушки, черна рокля тип шалвар и крещящо змиевидно колие на врата. Докато даваше интервю за MTV, тя строши чашата си и питието й се разля по земята, което даде повод за шумни възклицания.
После, под критичния поглед на Ники Райт, педантично отброяваща минутите, отредени за всяка медия, звездите се разговориха и за българските журналисти.
Запитана каква музика предпочита и как тя й влияе, Шиан отговори, че обича британски саунд и сравни музиката с шоколадови пуканки – всеки път усещането е различно. Разбра се още, че певицата лекува състоянията си на отчаяние с... плуване.
Дали групата няма да последва мнозина свои колеги, които добиха още популярност чрез киното? На този въпрос момчетата отговориха с усмивка – да, чудесно би било, особено ако се снимат в мюзикъл, а Шиан отново заяви готовността си да изиграе ролята на Едит Пиаф.
На феновете музикантите пожелаха едно страхотно лято, а за бъдещето на фестивала певицата с най-мечтания глас се произнесе така: “Това място ще стане далеч по-популярно, видях го, чувствам го, усетих енергията тук”!
После всичко най-важно се случи на главната сцена, където близо 2 ч дръм енд бейс триото владя многохилядната публика. Най-популярните парчета бяха посрещнати с ураган от емоции, изразени с неистов вой и високо вдигнати ръце.

Иван ВЪЛКОВ, организатор, собственик на DS Music:
За пръв път в света монтирахме “климатик за звука”

- Каква е оценката Ви, г-н Вълков, за фестивала? Доволен ли сте от свършеното?
- Общо-взето – да. Целта беше да се получи резултат и хората да видят за какво става въпрос. За мен е важен фактът, че има интерес към подобен род събитие, много хора дойдоха и видяха какво е направено – благоустрояването на парка, сцените, цялата инфраструктура. По очите и лицата познах – всеки дошъл се чувства добре. Всъщност идеята на първия фестивал е повече промоционална. Както се казва, на сляпа среща са дошли хората. Ние много говорихме и писахме преди 15 август, но никой не беше стъпвал, не знаеше какво го очаква. Чак след като се потопиш в атмосферата и задишаш този въздух, тогава можеш да усетиш обстановката. Аз съм сигурен, че за догодина тези, които са били тук, ще кажат на приятелите си и всеки ще иска да дойде.
- Защо точно тук избрахте да бъде фестивалът, с какво Бургас имаше предимство?
- Мога да ви отговоря, като ви дам следния пример. Днес /неделя – б.а./ MTV снимаха с лодка от морето, обърнати насам, към брега, където се виждат светлините, отделните пунктове, сцените. Операторите казаха, че това е едно от най-красивите места, които са виждали. В Англия например фестивалите се правят по поляни и гори. В Будапеща е до река Дунав, но няма досега такъв фестивал – красив залив с огърлица от светлини и огромен плаж. Английският екип беше много изненадан и от техническото ниво. Тук за първи път беше монтиран своеобразен климатик за звука, иначе казано – система за водно охлаждане на високоговорители. Това е първата такава апаратура в света, беше монтирана на Tuborg сцената. Трябваше да вземем мерки заради горещото време.
- Имате ли обратна връзка със звездите?
- Да, Pharoahe Monch ни изпрати благодарствено писмо. Ники Райт от MTV обработва всички материали, ние ще ви ги съобщим, като сме готови. Тук искам специално да поставя акцент на доброволците, които дойдоха от Турция, Румъния, Чехия. Това е показателно.
- Отговорихте в началото малко уклончиво с това “общо-взето”. Какво е нещото, от което сте недоволен?
- Не, не, няма такова нещо. За мен фестивалът е успех. Не може от първата година да е толкова пълно с хора, колкото ни се иска. По-важно е усещането, че събитието се е състояло. Колеги от Англия, които от дълги години се занимават с подобна организация, виждат в “Spirit of Burgas” дългосрочен проект, все по-развит в бъдеще. Няма какво да се лъжем, стартовата година винаги е най-трудна, защото никой не е виждал нещото и хората се питат – какво представлява? Когато калкулираме всички приходи и разходи, ще дадем пресконференция, за да се отчетем.

http://www.factor-bs.com/news-4744.html
 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |