В новините
 
03.09.2008 07:34   Новината е видяна 4719 пъти
Европарламентът коментира пакета за електронни комуникации

В ЕП се проведе дебат върху реформата на регулаторната рамка за електронни комуникации. Тя  включва мобилните и стационарни телефонни услуги, честотния спектър и интернет. Пакетът цели засилване на правата на потребителите и на защитата на личните данни, последователно прилагане на регулаторните мерки, както и осъвременяване на използването на радиочестотния спектър. Гласуването ще се проведе по време на втората септемврийска сесия на ЕП (22-25 септември).

Ревизията на рамковата директива трябва да донесе ползи както за потребителите - по-бърз, по-евтин и по-бърз достъп, така и за индустрията - честна конкуренция и добър инвеститорски климат, подчерта Catherine Trautmann (ПЕС, Франция), отбелязвайки, че електронните комуникации формират около 3% от БВП на ЕС. Г-жа Trautmann е докладчик на ЕП по въпроса за електронните съобщителни мрежи и услуги. 
Тя изтъкна пред депутатите, че с директивата се цели "изграждането на подходяща "еко-система" за електронните комуникационни технологии". Това според нея ще "стимулира индустрията, иновацията и създаването на работни места чрез повишаване на конкурентоспособността на големите и малки предприятия, освен другото и чрез насърчаването на инвестициите в мрежите с оптични влакна." Докладчикът подчерта, че като цяло индустрията и Съветът са отговорили позитивно на тези предложения.

Malcolm Harbour (ЕНП-ЕД, Великобритания) подчерта, че обсъжданият пакет цели "засилване на правата на потребителите, за да могат те да бъдат добре информирани и да могат да се възползват от наличните предложения". Той е докладчик на ЕП по въпроса за защитата на правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на потребителите в електронните съобщителни мрежи и услуги.

Приемането на пакета за електронни комуникации трябва да спомогне за това "добре информираните потребители да могат да правят своя избор на базата на максимално ясна информация за цената, за това какво включва услугата, дали съществуват някакви ограничения..." "Те [потребителите] трябва да могат да се информират относно продължителността на договора и тази продължителност не трябва да бъде използвана като ограничение, когато те искат да се прехвърлят [към друг доставчик на услуги]".

Според г-н Harbour потребителите "имат право да бъдат информирани относно някои проблеми, които могат да срещнат, независимо дали става въпрос за потенциално нарушаване на авторски права, ... или евентуално закупуване на продукти, които могат да увредят тяхното здраве, като например фалшиви лекарства." "Това не е механизъм за засилване на авторските права ... ние говорим за това да направим живота по-лесен и по-добър за потребителите", подчерта в заключение докладчикът.

Докладчик на ЕП по въпроса за създаване на Европейски орган за пазара на електронни съобщения е Pilar del Castillo Vera (ЕНП-ЕД, Испания). Тя изтъкна важността на електронните комуникации за изграждането на базирана на познанието икономика - дори и в момента те допринасят за 25% от общия растеж и за 40% от растежа на продуктивността на европейската икономика. 

Позицията на Парламента по въпроса за създаването на Европейския орган за пазара на електронни съобщения е за "споделена отговорност", като е необходимо ясно да се определят неговата структура, задачи и отговорности.

Patrizia Toia (АЛДЕ, Италия) е докладчик по въпроса за пълноценното използване на радиочестотния спектър, освободен при преминаването към цифрово радиоразпръскване. В своето изложение пред депутатите тя наблегна на необходимостта европейските политики да направят възможно най-доброто разпределение на "цифровия дивидент" (който ще бъде на разположение след преминаването на радиочестотния спектър към цифрово разпръскване). 

Радиочестотите, изтъкна тя, са "обществено благо" със "социална стойност", което трябва да бъде използвано в интерес на всички граждани, като например тези, живеещи в отдалечени райони. Според докладчика координацията на европейско ниво е жизненоважно в тази област.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |