В новините
 
13.08.2004 16:06   Новината е видяна 3105 пъти
Заведенията в Морската градина с много нарушения, установиха проверки
Работна среща с участието на Областния управител Иван Витанов, Директора на РДВР ген. Красимир Птров, директора на териториалната данъчна администрация Румяна Дулева, Директора на ХЕИ - Бургас д-р Светлана Станчева, Началника на териториален отдел при Комисията по търговия и защита на потребителите Николай Стойков и членовете на Анкетната комисия при Общинския съвет Бургас.

Обсъдени бяха проблемите свързани с новоприетата Програма за развитие на туризма на територията на Община Бургас, както и многото жалби и сигнали от граждани и организации свързани с нарушения на обществения ред и на нормативните актове, които регулират работата на заведенията за хранене и развлечения, предимно намиращи се на плажната ивица и в Приморския парк Бургас, централната градска част и някои уязвими места в жилищните комплекси.

Взето бе решение да се създаде организация за постоянен контрол върху тези части на града, извън рутинни проверки извършвани от компетентните държавни и общински органи.

В тази връзка бяха формирани работни групи в които са включени представители на горепосочените институции и органи.

Приоритетни са два въпроса – кои са причинители на нощния шум, който пречи на съня и спокойствие на гражданите и гостите на гр.Бургас и законността и функционирането на заведенията, без оглед чия собственост и на чия територия са.

От 09.08. до 12.08.2004 год. от 23.30 до 4.00 часа са проверени над 25 заведения.
Поради краткото време не може да се предостави пълно информация и оценки, тъй като резултатите трябва да бъдат анализирани.

Направена е общата констатация, че всички заведения в различна степен са причинители на шум, който събран заедно смущава нощната тишина и спокойствие. Някои от заведенията са с превишени хигиенни норми за шума, за което са съставени съответни констативни протоколи от работните групи, с което е сложено начало на административно – наказателно производство. По Закона за народното здраве туризма, Закона за туризма и Наредбата за обществения ред на Община Бургас се установи че, по съществени източници на шум са заведенията "Алиби", "Бели нощи", "Вятърна мелница", "Воденицата", "Елит", "Жокер", "Казабланка", "Капана", "Кръгъл бар", "Кариби", "Медиана Папая", "Палм бийч", "Романтика", "Текила", "Чевермето" .

По отношение категоризацията могат да се направят също само предварителни изводи. Преобладават заведенията, които въобще нямат право да функционират. Съгласно Закона за туризма може бъде въведено в работа само ЗХР което има категория от 1 до 5 звезди. За да има право на категория то следва да бъде построено и прието съобразно Закона за устройство на територията.
Такива са “Бели нощи”, “Медиана”, “Жокера”, ”Папая", ”Вятърна мелница”, "Кръгъл бар”, ”Кариби” .
На някои заведения са издадени временни удостоверения за откриване на категоризация , които са с изтекъл срок .

Третата група нарушения са за заведения, които имат някаква категория, но тя не съответствува на реалната им дейност. Това води до основание за намаляване на категорията им и за отнемането им и преустановяване на дейността.
Според документите дискотеките “Алиби” и “Елит” трябв ада работят като кафе – сладкарници, ”Текила” е кафене, “Чевермето” е бистро, “ Палм бийч” е бюфет за кафе и безалкохолно, нощно кафе “Адзур” – павилион за пакетирани храни.

Всички заведения грубо са нарушили чл. 50 от Закона за туризма като на видно място не са поставили категорийната символика състояща се от удостоверението и специална табела със звездите, за което се предвижда санкция до 5000 лева.

Установени са редица данъчни нарушения, такива на хигиенните норми, за което са съставени съответните протоколи и актове.
Проверките продължават.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |