В новините
 
14.09.2008 13:10   Новината е видяна 5134 пъти
EuroparlTV: телевизионният интернет канал на Европейския парламент

На 17 септември 2008 г. Европейският парламент ще лансира свой телевизионен канал в Интернет: EuroparlTV. От този момент всеки интернет потребител по света ще има възможността да наблюдава редовно обновяван набор от програми, следящи живота в Парламента. 
 
Интернет адресът на  EuroparlTV е следният:
 
www.europarltv.europa.eu
 
Следващите десет точки на информационния  бюлетин  целят  да Ви дадат  всички необходими подробности относно телевизионния интернет канал на ЕП. 
 
Защо се създава парламентарен канал?
 
Европейският парламент е поел ангажимент да направи своята работа възможно най-прозрачна и разбираема за европейските граждани, тъй като те имат правото да бъдат информирани и да разбират какво точно се случва в техния Парламент. Парламентарният канал дава възможност институцията да се приближи до гражданите по един модерен и креативен начин.
 
През последните десет години се наблюдава чувствително нарастване на броя на парламентарните канали в Европа. Някои от тях се управляват от национални телевизионни компании (както например BBC Parliament), докато други са създадени от самите национални парламенти (например във Франция и Гърция).
 
Европейският парламент в крайна сметка избра втория модел.
 
Защо беше избран Интернет?
 
Защото новият интернет телевизионен канал:
 
- е много по-ефективен по отношение на разходите от традиционните телевизионни канали;
- се вписва много по-добре в съвременното развитие на технологиите, по-специално по отношение на сближаването на компютърните и телевизионните технологии и бързото разпространение на широколентов интернет;
- е създаден изцяло за удобство на потребителя, предоставяйки на зрителя широк избор от материали, които той може да гледа в удобно за него време и място;
- отговаря на променящите се социални модели, при които много европейци, особено по-младите, прибягват все повече до интернет, когато търсят информация или новини;
- дава много по-големи възможности за отразяване на различни езици;
- е единственият ефективен начин да се достигне до хората в страни извън Европейския съюз.
 
Този избор беше изчерпателно разгледан в доклад, който ЕП изготви през лятото на 2005 г.
 
Какво ще има по канала?
 
EuroparlTV сам по себе си е съставен от четири канала, всеки един от които е ориентиран към различна аудитория.
 
Вашият Парламент е насочен към онези, които имат особен интерес към политическите въпроси на ниво Европейски съюз: информирани граждани, отраслови организации, социални партньори, лобисти, академични кръгове, както и служители на европейските институции.
 
Вашият глас е създаден за широката публика и дава възможност за добавяне на създадени от потребителите материали.
 
Млада Европа е предназначена основно за децата на училищна възраст, които са активни потребители на Интернет и представляват бъдещия европейски електорат.
 
Парламентът на живо предлага широко отразяване на живо на различни събития от Парламента, като например дебатите по време на пленарни сесии (с линкове към аудиовизуални архиви на предишните сесии), както и дейността на пленарните комисии, която също ще бъде отразявана.
 
Накрая, но не на последно място, рубрика, наречена "Открийте Европейския парламент", предлага подробна информация за Парламента и включва профили на депутатите и на председателя на ЕП, програмите на политическите групи и на парламентарните комисии, както и материали върху историята и дейността на Парламента.
 
Как Парламентът създаде своя канал?
 
Европейският парламент взе решение да използва външни ресурси за създаването на канала. Беше организиран публичен конкурс, чрез който бяха избрани две компании, едната за създаване на интернет платформа и за хостинг на канала, другата за изготвяне на материала, който ще бъде излъчван по канала.
 
Парламентът подписа през декември 2006 и юли 2007 г. договори съответно с британската фирма TwoFour Digital за създаването на платформата, и с брюкселската компания Mostra за съдържанието.
 
Тези две компании разработиха съвместно прототип на канала на ЕП, който беше лансиран през октомври 2007 г. Тяхната работа за Парламента сега доведе до създаването на онлайн версията, която се предвижда да излъчва най-малко 300 часа програма на година в допълнение към предаванията на живо.
 
Как каналът беше тестван?
 
През ноември 2007 г. беше създаден прототип на канала за вътрешно ползване, като достъп до него беше предоставен на всички в Европейския парламент. В допълнение, през декември 2007 г. всички Информационни бюра на ЕП в държавите-членки бяха поканени да създадат фокус групи в съответните страни. Общо 300 човека имаха възможността да се запознаят с прототипа и да попълнят кратък въпросник. Техните отговори показаха, че:
 
- 81% са доволни от гледането на EuroparlTV;
- 78% намират за лесно навигирането из сайта;
- 80% смятат, че съдържанието е подходящо за тях.
 
На базата на тези реакции, както и на тези от Парламента, беше взето решението да се създаде онлайн версия.
 
Кой може да гледа?
 
Всеки, който проявява интерес, може да гледа канала. Интернет потребителите могат да избират между програмите Windows Media и Flash 9.
 
За да се увеличи разпространението на програмите и да се увеличи броят зрители, потребителите ще могат да използват вградени кодове и URL линкове, за да споделят видео файловете в Интернет.
 
На колко езици?
 
Всички програми ще бъдат преведени на повече от 20 езика, което прави сайта уникален в света. Някои програми ще бъдат дублирани, докато други ще бъдат със субтитри. Всички официални езици на ЕС ще бъдат покрити, като единствено преводът на ирландски ще бъде малко по-ограничен, следвайки модела на интернет страницата на ЕП.
 
Каква интерактивност?
 
Европейският парламент е силно ангажиран с това да гарантира, че каналът осигурява възможности за обратна връзка. Редакционната харта казва, че "каналът се разработва по такъв начин, който да засили прякото взаимодействие между Парламента и европейските граждани. Каналът дава възможност на гражданите да изразят своите възгледи относно неговото съдържание и да дадат своя принос за това съдържание."
 
Програмите са разработени именно с идеята да отразят този ангажимент.
 
Кой управлява канала?
 
Каналът се управлява на базата на Редакционна харта, която изброява водещите принципи на канала. В нея се подчертава, че:
 
- "каналът се води от принципите на обществените услуги с цел да удовлетвори информационни и образователни потребности", както и че
 
- "каналът гарантира отразяването на плурализма на мненията в Европейския парламент, като надлежно отчита относителната тежест на политическите групи, в съответствие с неутрална и независима редакционна политика".
 
Бюрото на Европейския парламент (съставено от председателя на ЕП, заместник-председателите и квесторите) покани Консултативна група - състояща се от по един член от политическа група и председателствана от заместник-председателя на ЕП, отговарящ за информационните и комукационните въпроси, която да го подпомага в съблюдаването на Хартата и да гарантира, че всички оплаквания, независимо дали идват отвън или отвътре на институциите, се разглеждат възможно най-бързо.
 
Колко ще струва?
 
Предвиденият годишен бюджет за канала е 9 милиона евро. По-голямата част от тях е предвидена за създаване на програма и за превод, като съответно по-малки суми са предвидени за хостинг и развиване на интернет страницата, както и за маркетинг на канала.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |