В новините
 
20.09.2008 11:25   Новината е видяна 4642 пъти
Кой е по-по-най в Общински съвет

Съветниците се отчетоха- най-работливи се оказаха от ГЕРБ и „Атака”, БСП бесни-били мързеливи според отчета на шефа на парламента. Промени в капиталовата програма и включване на нови обекти в нея бяха основните точки, които кметът предложи на вчерашната сесия


Два нови квартала ще бъдат изградени в терените  южно от „Черноморски солници” АД.  Вчера съветниците гласуваха да влезе в регулация на града територията, която е заключена между плажната ивица и Южното Атанасовско езеро до „Черноморски солници". Теренът е общинска собственост.  В новите два квартала застрояването ще  бъде едва 20 % и изрично се посочва, че сградите не трябва да бъдат по-високи от 7 метра.Още един подземен паркинг ще се строи в Бургас, решиха съветниците. Той ще бъде на две нива и ще бъде изграден под блок № 47 в комплекс „Зорница“. Желание за това са изявили и живеещите в блока. По тази точка имаше много дебати, най-вече за това, че докладната записка не е прецизирана. Във връзка с това Павел Маринов предложи да се направи семинар, на който общински съветници и общинска администрация да се разберат по принцип за строежа на подземни паркинги. „За всички изграждането на подземни паркинги е нова материя”, аргументира се Маринов. Кметът Николов осведоми съветниците, че се предвижда в Бургас да бъдат направени над 10 такива и в момента се обсъждат терените. Той се съгласи, че никой от неговата администрация, а и повечето служители в МРРБ, не са наясно как се правят тези съоръжения, защото до момента не е строено нито едно такова. Според кмета облекчаването на трафика в града и осигуряването на места за паркиране може да стане само чрез подземни паркинги, дори и това да означава, че част от гражданите ще пожертват личния си комфорт. 250 000 лева да отпусне общината за изготвяне на проект на кръстовище на две нива на „Трапезица“, гласуваха още съветниците вчера. Обектът бе включен в капиталовата програма на общината.
С отчет  за работата си до този момент  от началато на новия мандат започна вчера първото след  лятната ваканция заседание на местния парламент.  За периода са приети  365 решения,  което прави 30 %  повече спрямо същия период на предния Общински съвет.  Според  доклада най-много решения са  предложени от ПП ГЕРБ и „Атака”, следват СДС, БСДП, но липсват докладни за решения от групите на БСП и Център-5. Това твърдение обиди и разгневи червените общински  съветници.
„Не съм съгласен с твърдението на председателя на Общинския съвет Валери Симеонов, че групата на БСП не внася достатъчно докладни. С тези думи на Павел Маринов от БСП започна работата на Общинския съвет след лятната ваканция . „Изречението е тенденциозно, грубо и неколегиално, твърде неточно, работим заедно в Общинския съвет. Всички знаем какво сме свършили, ние не работим на парче, както правят някои колеги,  а целенасочено и резултатно.  Това е  грубо политизиране , което не прави чест на бургаския Общински съвет”, възропта още водачът на червените.
Възражение от името на Център -5 направи Селим Иса, което даде повод да бъде  репликиран от   Георги  Манев от СЕК.  „Не знам колегите от група „Център -5 „ защо драматизират един отчет, който има  уведомителен характер” , заяви той. Според колегата му от Гергьовден- Евтим  Цинцарски,  Бургас чака реализация на приетите решения.  Кметът Димитър Николов предложи това изречение да отпадне от отчета и така той беше приет. Съветниците гласуваха без възражение и отчета на кмета за първото шестмесечие на годината.
Веднага сед това съветниците  гласуваха  782,50 лева нова средна брутна работна заплата в общинската администрация и   нови  заплати за кметовете на населените места в общината от 1 юли.  Между 500 и 600 лева ще получават кметовете на Българово, Банево, Ветрен ,Маринка, Драганово.
„Приветствам тези две докладни, защото администрацията има огромна работа, която трябва да свърши , добре е, че се повишават заплатите на администрацията и се намалят тези на съветниците. Подкрепям  идеите за вдигане на трудовите възнаграждения в администрацията, но искам по-висок контрол върху дейността на управителя на общинското дружество „Хляб и хлебни изделия”-г-жа Пенка Филева”,  настоя   Георги Манев от СЕК. С пълно мнозинство общинските съветници приеха предложението на кмета на Бургас Димитър Николов част от улица „Димитър Димов” да бъде преименувана на „24-ти пехотен Черноморски полк”.Става въпрос за частта от улицата, която се намира   между  кръстовището с бул."Демокрация" и стадион "Лазур"/жп прелеза/. На нея няма регистрирани бургаски граждани, така че преименуването няма да създаде административни неудобства, аргументира се кметът.  24-ти пехотен Черноморски на Н.Ц.В. Царица Елеонора полк е част от историята на Бургас, но за него се знае малко. Сформиран през 1889 година, полкът участва във войните за обединение и се сражава в някои от най-тежките и успешни битки за Българската армия през ХХ век - при Бунархисар, Чаталджа, Одрин, Щип, Кочани и Калиманци, Драва. В редиците на Македоно-одринското опълчение и Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. също участват подофицери от полка. Дългогодишен негов капелмайстор е композиторът Георги Шагунов, автор на химна “Независимостта”.    Имаше възражения от страна на Георги Манев от СЕК, който заяви, че е по-добре да се сложи някаква паметна плоча в памет на войниците от полка, но да не се променят имена на улици, защото гражданите се объркват и се налага да си сменят личните документи.

http://www.factor-bs.com/news-5558.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |