В новините
 
23.09.2008 13:14   Новината е видяна 3787 пъти
Декларация срещу трафика на деца
На 22 септември, председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering обяви за приета писмена декларация относно борбата срещу трафика на деца. В нея се подчертава, че все още не се предприемат ефективни мерки срещу трафика на деца поради недостатъчното трансгранично сътрудничество между държавите-членки, липсата на специализирано обучение и незадоволителното прилагане на правните норми. Българският депутат от ЕП Маруся Любчева (ПЕС) е сред вносителите на декларацията.
 
В текста на декларацията се казва, че трафикът на деца "все още представлява неразрешен проблем, тъй като се извършва трафик на повече от два милиона деца годишно с цел принудителен труд и сексуална експлоатация". Развитието на новите комуникационни технологии допълнително увеличава размера и прави справянето с този феномен по-трудно.
 
Според депутатите националните органи и неправителствените организации в държавите-членки все още не предприемат ефективни мерки срещу трафика на деца поради недостатъчното трансгранично сътрудничество, липсата на специализирано обучение и незадоволителното прилагане на съществуващите правни стандарти.
 
В този контекст декларацията призовава държавите-членки "да продължават активното сътрудничество и обмена на знания и опит със съответните органи на ЕС и неправителствени организации" за предотвратяване и борба срещу трафика на деца.
 
Депутатите смятат, че държавите-членки трябва да признаят борбата срещу трафика на деца за приоритетна цел в своята политика за закрила на децата, както и да осигурят подходящо отношение към жертвите на този трафик. Европейският парламент и Съветът пък трябва да представят необходимите средства за борба с този феномен в рамките на стратегията на Комисията за насърчаване и защита на правата на децата.
 
Вносители на декларацията са Маруся Любчева (ПЕС, България), Zita Gurmai (ПЕС, Унгария), Diana Wallis (АЛДЕ, Великобритания), Eva-Britt Svensson (ЕОЛ/СЗЛ, Швеция) и Anna Záborská (ЕНП-ЕД, Словакия). Декларацията е събрала 407 подписа до 04 септември 2008 г.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |