В новините
 
25.09.2008 14:57   Новината е видяна 4146 пъти
Доклад за дейността на Комисията за борба с корупцията

  На последното си пленарно заседание Народното събрание изслуша Доклад за дейността на Комисията за борба с корупцията за периода 01.09.2006-30.06.2008 г., в който се подчертава активната роля на Българската стопанска камара за формулирането на мерки за намаляване на възможностите за корупционни практики в България.


      В доклада се отделя специално място за представеното пред Комисията за борба с корупцията изследване на Българската стопанска камара относно регулаторните режими в държавата, тяхното влияние върху бизнес климата и предпоставките за корупционни практики. Резултатите от изследването показаха изключително висок процент на неправомерно и незаконосъобразно въведени регулаторни режими, както и редица проблеми в нормативната база, която ги урежда.


      В документа, обсъден от Парламента днес, се цитират и конкретните предложения на Българската стопанска камара за промени в нормативната уредба, касаеща регулаторните режими в страната, а именно:

Анализ на законодателството и съгласуването му със ЗОАРАКС,
Въвеждане на срокове за изпълнението на регулаторните режими и за изискване на допълнителна информация и отстраняване на грешки от страна на административните органи,
Определяне на органите, осъществяващи контрол, и определяне на звено за постоянен мониторинг върху въвеждането и провеждането на регулаторни режими.
Предлага се, също така, цялото изпълнение и контрол на ЗОАРАКС да се възложи на специален орган.
 

      „Във връзка с тези предложения Комисията взе решение да се проведе парламентарен контрол по проблема, с участието на Министъра на държавната администрация, както и да се осъществи контрол по действията на изпълнителната власт във връзка с необходимите промени в действащата нормативна уредба”, се казва още в Доклада. Вследствие на това решение на Комисията, през м. март 2007 г. бе проведен Парламентарен контрол по проблема, а през м. февруари 2008 г. Министерският съвет прие Национален план за действие по Програмата на Европейската комисия за намаляване на ненужния административен товар от съществуващото законово устройство в ЕС, а през април т.г. Правителството прие и Програмата за по-добро регулиране 2008-2010 г.


      В представения днес Доклад се посочва още, че БСК е сред организациите, ангажирани с анализ на Закона за обществените поръчки (ЗОП), във връзка с неговото изменение и допълване. По тази тема са организирани две обществени дискусии в Народното събрание, в резултат на които е взето решение да се създаде експертна група, която в началото на м. ноември 2007 г. представи пред Комисията за борба с корупцията предложения за конкретни текстове за промени в действащия ЗОП.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |