В новините
 
29.09.2008 19:55   Новината е видяна 4858 пъти
Димитър Николов влезе в Управителния съвет на сдружение „Черноморски еврорегион”

Кметът на община Бургас Димитър Николов бе избран за един от седемте членове на Управителния съвет на организацията „Черноморски еврорегион”. Заедно със зам.-кмета Ивелина Василева той взе участие в учредяването на сдружението по време на международна конференция в гр. Варна.

На 26 септември бяха гласувани, приети и подписани окончателните варианти на документа за учредяване и устава на „Черноморски еврорегион”, който е регистриран като нестопанска организация, подпомагаща сътрудничеството между регионите и общините в басейна на Черно море.

„Мащабните енергийни и инфраструктурни проекти, които се предвижда да бъдат реализирани в нашия регион, изискват обединяването на всички заинтересовани страни за осигуряване опазването на околната среда и чистотата на Черно море, както и за постигане на устойчиво социално-икономическо развитие на региона. За Бургас е особено важно това, че специален акцент сред целите на сдружението е поставен върху съвместния мониторинг на рисковете при морския транспорт и опазването на крайбрежните зони”, заяви по време на конференцията кметът на община Бургас Димитър Николов.

Организацията ще представлява общност за сътрудничество и взаимопомощ между местните и регионални власти на България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Турция, Гърция, Сърбия, Албания, Армения, Молдова и Азербайджан. „Черноморски еврорегион” ще защитава интересите на страните-членки, най-вече чрез разработването на съвместни екологични, инфраструктурни и енергийни проекти. Специален акцент е поставен върху опазването на крайбрежните зони, управлението на миграционните потоци и интеграцията на имигрантите.

Сдружението ще има достъп до много сериозен финансов ресурс, осигурен по няколко Европейски програми - „Черноморска синергия” (Black Sea Synergy), която има годишен бюджет от 1.7 млрд. евро, Програмата зa трансгранично сътрудничество в Черноморския басейн и др.

Обособяването на Черноморски еврорегион и учредяването на едноименната организация се осъществяват под егидата на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа. Вече съществуват такива сдружения на страните от Средиземноморието и Адриатика.
 




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |