В новините
 
01.10.2008 08:11   Новината е видяна 4900 пъти
Регионална кръгла маса представи инвестиционните проекти на Община Бургас

Регионална кръгла маса под мотото "Инвестиционни проекти в община Бургас" се проведе на 30 септември в Заседателната зала на общината. Основните проблеми, дискутирани на срещата, бяха свързани с облекчаването на трафика и паркирането в града чрез изграждането на подземни паркинги. Обсъден бе и проект за построяването на модерен спортен комплекс в града, предназначен за плувни спортове.

"Разрешаването на проблема с трафика и с местата за паркиране е приоритет на Община Бургас в момента", каза кметът на града Димитър Николов.

За последните 20 години населението на Бургас значително се е увеличило – за града то е 213 243 души, а за цялата община 229 471 души. Почти толкова са и моторните превозни средства – 150 000 са регистрираните в Бургас автомобили, 30 000 са колите на лизинг и около 30 000 са тези с външна регистрация.

"Единственият начин за трайното разрешаване на проблема се състои в изграждането на подземни паркинги. Затова общината ще разчита на публично-частните партньорства, като с предимство ще бъдат бургаските фирми", заяви още кметът.

На срещата стана ясно, че вече е открита процедурата за проектиране и скоро ще започне строителството на първите три подземни паркинга – на площад "Св.Св. Кирил и Методий", в ж.к. "Лазур" до бл.77 и в ж.к. "Зорница" бл.47. Техният общ капацитет ще бъде около 1000 автомобила.

Подземният паркинг на площад "Кирил и Методий" ще бъде на 3 нива с обща разгърната площ 13 400 кв.м., а другите два – на 2 нива, съответно на площ от 7 000 кв.м. и 5 400 кв.м. И трите подземни паркинга ще разполагат с асансьори за инвалиди и санитарни възли, а района отгоре ще бъде благоустроен с ново осветление и зелени площи.

По време на кръглата маса беше разгледан и въпросът за изграждането на нов плувен комплекс. "Това ще подобри условията за развитие на спортната дейност на територията на общината и ще разкрие много нови възможности пред бургаските младежи", сподели кметът Димитър Николов.

Модерният спортен център ще бъде разположен в ж.к. "Славейков", в парк "Изгрев", на площ 23 279 кв.м. Неговата реализация ще започне през 2010г. Проектът включва изграждане на открит и закрит плувен басейн с олимпийски размери, спортна зала и хотелска част за гостуващите отбори.

Участие в дискусията взеха още заместник-кметът по евроинтеграция Ивелина Василева, главният архитект на общината Веселина Илиева, представители на местния бизнес, неправителствени организации, Държавната агенция за младежта и спорта, Федерация "Български плувни спортове", Строителна камара Бургас, Бургаска търговско-промишлена палата, Съюз на архитектите и Туристическа камара – Бургас.

Събитието бе организирано от Европейски център за управление на проекти – България, Община Бургас и EBF Икономика ТВ. Регионалната кръгла маса е част от проекта "Българските региони" и се заснема под формата на телевизионно предаване. 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |