В новините
 
01.10.2008 08:10   Новината е видяна 4281 пъти
Стартира втора фаза в набиране на проекти за развитие на услугите Социален асистент и Домашен помощник

Агенцията за социално подпомагане /АСП/, в качеството си на Междинно звено по изпълнение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, стартира втората фаза на схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник”. Проектни предложения могат да бъдат подавани в Агенцията до 28 октомври 2008 г., 16 часа.

Реализирането на схемата ще допринесе за усъвършенстване и подобряване на услугата „Социален асистент” и развитие на услугата „Домашен помощник” като форми на социални услуги в общността. Целта е да се постигне по-добро качество на живот на хора с увреждания и самотно живеещи хора чрез създаване на условия за ефективно упражняване на правото им на независимост и социално включване, включително и чрез упражняване правото на труд. Друга цел е подобряване качеството на живот на семействата, в които има деца с трайни увреждания и зависими от постоянни грижи, чрез предоставяне на алтернативен избор за активно участие в реалния пазар на труда. Минималният и максималният размер на безвъзмездната помощ по втората фаза на схемата са увеличени и са съответно 60 000 лева и 120 000 лева. По този начин  ще се даде възможност на по-голям брой нуждаещи се лица да получат качествена грижа в обичайната им семейна среда.

Потенциални кандидати по схемата за безвъзмездна помощ са общините, неправителствени организации и други доставчици на социални услуги. Дейностите ще се извършват на територията на цялата страна, като продължителността на един проект е  12 месеца.

Проектите се реализират на територията на 27 области в страната. По одобрените проекти от първата фаза на схемата ще бъдат обслужвани около 5 000 лица с трайни увреждания и самотни възрастни хора. За предоставяне на услугите ще бъдат наети около 980 социални асистенти и 1 400 домашни помощници.

Съгласно основните принципи на Европейската общност за публичност и прозрачност на процеса на усвояване на средствата от европейските структурни фондове,  АСП организира информационни дни в 6-те района за планиране. Тези информационни срещи ще бъдат в градовете София, Пловдив, Враца, Велико Търново, Варна и Бургас според приложения график.

График





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |