В новините
 
01.10.2008 08:05   Новината е видяна 4007 пъти
Европейски пари за по-доброто бъдеще на българските деца

Агенцията за социално подпомагане /АСП/, в качеството си на Междинно звено по изпълнение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, стартира схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „За по-добро бъдеще на децата”. Схемата се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

Реализирането на настоящата схема е в отговор на необходимостта от въвеждане на нови стандарти за грижа в домовете за деца и цели условията в институциите да се приближат максимално до живота в семейна среда. Тя ще допринесе за подобряване качеството на грижа за деца, зависими от институционален тип грижи, преструктуриране и реформиране на специализираните институции за деца и младежи, с цел трансформирането им в различни форми на социални услуги в общността, както и подкрепа за развитие на умения на такива децата да водят самостоятелен живот след напускане на специализираната институция.

Схемата ще се реализира в три компонента:
- Алтернативни социални услуги за деца и младежи, настанени в Домове за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) и Домове за деца, лишени от родителска грижа (ДДЛРГ).
- Алтернативни социални услуги за деца и младежи, настанени в Домове за деца с увреждания.
- Подкрепа за социално включване на деца и младежи, напускащи специализирани институции.

Потенциални кандидати по схемата за безвъзмездна помощ са общините, неправителствени организации и други доставчици на социални услуги за деца и възрастни. 
 
Дейностите по проектите трябва да бъдат насочени към деца и младежи, настанени в Домове за медико-социални грижи за деца, Домове за деца лишени от родителска грижа и Домове за деца с увреждания, както и към деца, навършващи пълнолетие и младежи, напускащи специализирани институции. Дейностите ще се извършват на територията на цялата страна, като продължителността на един проект е между 10 и 14 месеца. Схемата ще се реализира чрез процедури за конкурентен подбор на проектни предложения с определен краен срок за кандидатстване – 20.11.2008г. - 16 часа.

Съгласно основните принципи на Европейската общност за публичност и прозрачност на процеса на усвояване на средствата от европейските структурни фондове АСП организира информационни дни в шестте района за планиране, като те ще се състоят в градовете София, Пловдив, Враца, Велико Търново, Варна и Бургас.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |