В новините
 
12.10.2008 11:26   Новината е видяна 5163 пъти
Достъп на български работници до пазара на труда в Швейцария

Днес депутатите одобриха с огромно мнозинство сключването на протокол за присъединяване на България и Румъния към Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Швейцария. Протоколът предвижда съответни преходни периоди и квоти за работници от двете страни. Влизането му в сила ще стане след провеждането на референдум в Швейцария през май 2009 г.

Според доклада на Marian-Jean Marinescu (ЕНП-ЕД, Румъния), приет с 542 гласа "за", 12 "против" и 32 "въздържали се", ЕП подкрепя сключването на протокола, предложен от Съвета.

На 21 юни 1999 г. ЕС и нейните държави-членки, от една страна, и Швейцария, от друга, подписват споразумение за свободно движение на хора, което влиза в сила на 1 юни 2002 г. След присъединяването на десетте нови държави-членки през 2004 г., споразумението беше изменено с протокол, който да включи и тях. Протоколът влиза в сила през 2006 г. след положителен референдум по въпроса в Швейцария. Той следва модела на споразумението и съдържа квоти и договорености относно достъпа до пазара на труда, ограничения и защитни клаузи.

След присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., споразумението отново трябваше да се измени, за да позволи включването на новите държави-членки към него. Този втори протокол беше подписан на 27 май 2008 г.

Квоти за работа
В протокола са включени квоти за български и румънски работници в Швейцария, които се прилагат при краткосрочен (повече от четири месеца и по-малко от една година) и дългосрочен престой (една година или повече). Достъпът до швейцарския пазар на труда ще се улеснява постепенно и всяка година ще бъде допускана все по-голяма група от работници от двете страни, но в зависимост от наличието на работна ръка и данните за заетостта в Швейцария.

През преходния период квотите за нови разрешителни за пребиваване на българи и румънци ще се увеличат от 3 620 на 9 090 (за краткосрочен престой) и от 362 на 1 046 (за дългосрочен престой).

Преходните периоди могат да продължат общо седем години след влизането в сила на протокола. Има и специална предпазна клауза, която позволява на Швейцария в продължение на десет години след влизането в сила на протокола да изисква въвеждането на квоти, ограничаващи броя на имигрантите, ако през дадена година броят на новите разрешителни за пребиваване надхвърля средния брой разрешителни за трите предхождащи години с повече от 10%.

Преходни периоди до 2019 г.?
Като се вземе предвид, че референдумът за отварянето на швейцарския пазар на труда за двете нови държави-членки трябва да се проведе през май 2009 г. и че настоящият протокол ще влезе в сила след провеждането на този референдум, предвиденият в специалната предпазна клауза срок може да бъде удължен до 2019 г.

Докладчикът на ЕП отбелязва, че въпреки еднаквите по продължителност преходни периоди, наложени от Швейцария на десетте и на двете нови държави-членки на ЕС, съществува разлика в сроковете. Тя се дължи на различните срокове на влизане в сила на протоколите, което добавя най-малко две години към всички преходни периоди, наложени на Румъния и България. Влизането в сила на протоколите се основава на непоследователност при определянето на началото на тези преходни периоди: за десетте нови членки то започва от датата на тяхното присъединяване към ЕС (1.4.2004 г.), а за България и Румъния съответно след референдума в Швейцария през май 2009 г.

Протоколът въвежда също редица промени, свързани с преходните мерки относно закупуването на земеделска земя, гори и горски земи от швейцарски граждани и компании, както и относно притежаването на второ жилище.

Според последните проучвания на швейцарски икономически организации, присъединяването на двете нови държави-членки към Споразумението за свободно движение на хора ще окаже голямо влияние върху швейцарската икономика. Затова швейцарските власти искат да уверят гражданите на Конфедерацията, че пазарът на труда ще бъде отварян постепенно и че натискът върху заплатите ще бъде ограничен.

Според споразумението, присъединяването на нови страни към него зависи от незадължителни референдуми, които ще покажат становището на швейцарските граждани по въпроса. Все пак, ако швейцарският парламент и избирателите отхвърлят присъединяването на новите държави-членки на ЕС към Споразумението за свободно движение на хора, съществува опасност ЕС да прекрати споразумението. Това означава, че ще може да се приложи т.нар. клауза "гилотина", вследствие на което другите шест споразумения между ЕС и Швейцария от 1999 г. също ще станат недействителни.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |