В новините
 
13.10.2008 13:31   Новината е видяна 5034 пъти
Състезанията Гран при във Формула 1 генерират 553% възвръщаемост на инвестициите

Правителствата на страните, в които са се провели състезания за голямата награда от Формула 1 през 2007 г., са инвестирали общо 275 милиона щатски долара в организирането на състезанията, което е донесло общо 1.52 милиарда щатски долара приходи за местните икономики. Това прави средна възвръщаемост на инвестицията от 553% за всяко Гран при. Данните са от ING GP Investment Index, първото по рода си независимо проучване за финансовата способност на Гран при състезания от Формула 1 да реализират печалба. Изследването е организирано от ING, водеща глобална финансова институция и спонсор на отбора ING Renault във Формула 1, и  Formula Money, издание за финансови въпроси, свързани с Формула 1.

Изследването покрива всички състезания през сезон 2007 г. и проследява колко бюджетни (обществени) средства са похарчени от местните и национални власти за всяко Гран при, изключвайки разходите за построяване и обновяване на пистите през изминали години.  Приходите за местната икономика са изчислени на база на данни за посещаемостта на състезанията. Резултатите са използвани за изчисляване на  възращаемост на инвестицията в Гран при състезания, както и за определяне на паричните постъпления в местната икономика на всеки милион щатски долара инвестиция. Всички използвани в изследването цифри са получени  от съответното правителство и писти, или от Formula Money. 

Най-голямата държавна инвестиция в организирането на състезание от Формула 1 е на страни от Близкия Изток и Азия. Правителството на Бахрейн е осигурило 45 милиона щатски долара за Гран При на Бахрейн, следвано от това на Шанхай (Гран при на Китай с 40 милиона щатски долара), Мелбърн (Гран при на Австралия с 33 милиона щатски долара) и Турция (Гран при на Турция с 30 милиона щатски долара). Обратно на това Гран при на Бразилия, Великобритания, Италия и САЩ са единствените състезания през 2007 г., които не са получили директна финансова помощ от своите правителства.

Бахрейн е държавата  реализирала най-голям икономически ефект, оценяван на 395 милиона
щатски долара, следвана от Турция с 150 милиона щатски долара. Най-силно посещаваните състезания в Австралия, Малайзия, Испания и Китай са с ефект, изчислен на  около 125 милиона щатски долара. Най-нисък е ефектът в регионите на пистите Нюбрургринг (Nьrburgring) и Спа-Франкошамп (Spa-Francorchamps), които са донесли средно по 25 милиона щатски долара приходи за местната икономика. От всички състезания, включително тези, които не са получили държавно финансиране, средният приход за икономиката е почти 108 милиона щатски долара за Гран при.

Най-добрият икономически ефект от инвестицията е бил за Гран при на Япония, където местното правителство на Oyama Town  е  предоставило 4 милиона щатски долара за сътезание, което е донесло 70 милиона щатски долара приходи за областта или 1750% възвръщаемост. Това означава, че местната икономика получава 17.5 милиона щатски долара приходи за всеки милион щатски долара държавни инвестиции. В Монако държавата получава по 17.1 милиона щатски долара за всеки един от 7-те милиона щатски долара субсидия. В дъното на класацията е Европейското Гран при на пистата Нюбрургринг (Nьrburgring), въпреки че, дори и там, правителството отчете 167% възвращаемост на парите, вложени в състезанието.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |