В новините
 
16.10.2008 17:00   Новината е видяна 5583 пъти
Дискусия по проблемите с паркирането и паркоместата в Бургас

На 16 октомври в заседателната зала на община Бургас се проведе работна среща по проблемите с паркирането и паркоместата, организирана от групата общински съветници на „Атака”. В дискусията взеха участие общински съветници от „Атака”, ГЕРБ, СЕК и председателят на комисията по транспорт на общинския съвет Павел Маринов (БСП), представители на общинската администрация (зам.-кметът по строителството К.Марков, гл. архитект В.Илиева, директорът на УКОРС К.Луков, директорът на ОП „Паркинги и гаражи Живко Иванов и др.), на КАТ, на транспортни фирми и сдружения на таксиметровите превозвачи и на организации на хората с увреждания.

На срещата бяха изнесени данни, че в Бургас вече са регистрирани над 130 000 автомобила, но реалният им брой наближава 200 000. Обща бе констатацията за криза с местата за паркиране в Бургас, особено в централната му част – проблем, който се задълбочава с всяка следваща година, но до 2007 г. не са взимани никакви мерки.

Директорът на „Паркинги и гаражи” Живко Иванов информира, че и в Бургас се подготвя въвеждането на т.нар. „синя зона” по улиците „Лермонтов”, „К.Фотинов”, „Фердинандова”, „Левски”, Стафан Стамболов” и Гаров площад, което ще доведе до известно облекчаване на проблема с паркирането в тези райони. Т.нар. „паяци” работят от 1 юли т.г. и до момента са вдигнали около 900 автомобила, което е доста по-малко от очакванията да се репатрирап по около 600 автомобила месечно. От 1 октомври „паяците” работят на двусменен режим до 22 часа вечерта. Председателят на общинския съвет В. Симеонов даде примери, че паяците действат избирателно и не вдигат скъпи лимузини и джипове на мутри по ул. „Кирил и Методий” например.

От КАТ обещаха да извършат проверка как техните служители определят автомобилите за репатриране, но директорът на УКОРС К.Луков успокои собствениците на джипове, че ще могат да паркират както си искат още известно време, защото паякът, който може да вдига тежки автомобили се е повредил и сега вдига само стари и леки трошки.

Водачът на групата съветници на „Атака” Валентин Касабов предложи общината отново да направи масирани проверки и да премахне незаконните бариери и скоби (антипаркиращи устройства), с които са блокирани паркоместа, които са публична общинска собственост. Според „Атака” практиката на двойните стандарти продължава в Бургас, защото с такива привилегии се ползват определени фирми и институции – като частните банки или например Прокуратурата, които паркират там безплатно личните си автомобили, докато останалите граждани са глобявани или трябва да търсят платени паркинги, доколкото въобще ги има. За съжаление от администрацията не дадоха конкретен отговор и не се ангажираха със срокове за извършването на проверка и взимането на мерки срещу нарушителите.

Председателят на общинския съвет Валери Симеонов поиска администрацията да премахне незаконния платен паркинг на площад „Кирил и Методий”, ползван сега от частната фирма „Глобал Текнолоджи”. Фирмата има концесия, но за строеж на подземен паркинг под площада и няма логика да владее публична общинска собственост, след като още не е започнала строителните работи.

Съветниците от „Атака” и зам.-кметът К. Марков обсъдиха възможностите за бързо създаване на нови паркоместа. Например чрез изместването на загражденията около дупката на т.нар. Бургаски универсален магазин, които сега са завзели цялата улица „Хан Аспарух” и части от тротоара на „Стефан Стамболов”. Зам.-кметът се ангажира в близките месеци да се отворят и през следващата година да се отворят нови паркоместа по протежение на улиците „Демокрация” (островът между платната от „Богориди” до училището по автотранспорт), „Сан Стефано” , „Мария Луиза” и др.

Общинският съветник Стоян Иванов предложи на зам.-кмета да бъде извършена проверка кои от паркингите, предвидени според одобрените от общината проекти във вътрешните дворове на новопостроените кооперации реално съществуват, тъй като част от тях не са доизградени и не могат да се ползват, а колите на живеещите са по улици и тротоари.

Милчо Добрев, представител на граждански сдружения, предложи общината да върне статута на много помещения, които по план са строени като гаражи, но сега се използват незаконно за други цели. 99 временни обекта са премахнати до този момент, каза зам.-кметът К. Марков, повечето от тях са създавали затруднения за уличното движение, паркирането и пешеходците.

Лидерът на СЕК Георги Манев поиска създаването на нови паркинги чрез разширяването на бул. „Д.Димов” с 2 метра за сметка на Морската градина и разчертаването на тротоарите, по-широки от 4 метра. Арх. В.Илиева поясни, че се обсъжда разширяването на улиците покрай Морската градина с цел паркиране, но в западна посока – към комплексите, не към Морската градина. В „Лазур” срещу изложението „Флора” се обмисля изграждането на многоетажен надземен паркинг, каза главният архитект.  В дългосрочната стратегия на общината се предвижда изграждането и на над десет големи подземни паркинги. Вече е започнала процедурата за такива паркинги пред „Краставицата” в жк „Лазур” и до бл. 47 в „Зорница”. Подготвя се документацията и се прави предварително проучване за подземни паркинги под пл. „Тройката”, двора на училище „Иван Вазов” и още няколко възможни терена. Това обаче са проекти, чието реализиране отнема години.

Проблемите на хората с увреждания във връзка с паркирането бяха представени от Кольо Тодоров и Иван Карагьозов, те приветстваха идеята на „Атака” край всяка обществена сграда да бъдат отделено по 2-3 паркоместа за хора с увреждания. Представителят на таксиметровите фирми Иван Христов приветства идеята на „Атака” за определяне на временни стоянки за таксита в началото и края на по-големите „джобове” на автобусните спирки и изнесе информация за общински терен, подходящ за паркинг и граничещ с ул. „Тодор Александров”, който бил незаконно завзет от бившия общински съветник Георги Николов.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |