В новините
 
23.10.2008 00:00   Новината е видяна 4991 пъти
Защита на подрастващите в интернет

Европарламентът одобри програма, която да предпазва децата и тийнейджърите от опасностите, които ги дебнат в интернет. Те са едни от най-пристрастените интернет потребители. Подрастващите между 12 и 15 години прекарват най-малко три часа на ден пред компютъра - но не са наясно с опасностите, произтичащи от определени сайтове или материали: не само материали с детска порнография или насилие, но също така и потенциалния риск те да станат жертва на интернет тормоз или сексуално ухажване.
 
Европейският съюз планира да въведе нова програма "По-безопасен интернет" (която да замени свършващата през 2008 г. предишна програма), чиято цел е да изпревари някои тенденции в развитието на интернет средата. Програмата ще се бори с незаконното съдържание в интернет, ще насърчава по-голямата сигурност в интернет пространството, ще се стреми да увеличи обществената информираност по тези въпроси и ще създаде "база от знания" за евентуални разследвания. Програмата ще действа от 2009 до 2013 г. и ще разполага с бюджет от 55 милиона евро. По този въпрос Европейският парламент работи заедно със Съвета по процедурата за съвместно вземане на решение.
 
Основните акценти на програмата са:
- създаване на национални точки за контакт за съобщаване на незаконно онлайн съдържание и общественоопасно поведение;
насърчаване на инициативи за саморегулиране за по-безопасна онлайн среда;
- осигуряване на обществена информираност;
създаване на база от знания за използването на новите технологии от децата, за въздействието им върху децата и за свързаните с това рискове.
 
Миналата седмица Парламентът и Съветът постигнаха компромис на първо четене относно програмата, който включва някои от исканията на ЕП. Сред тях са например отделянето на по-голямо внимание на борбата с някои нови явления, като например кибертормоза и психологическата манипулация на деца или показването на записи на случаи на психическа или психологическа агресия.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |