В новините
 
23.10.2008 16:15   Новината е видяна 4804 пъти
Необходими са координирани европейски мерки за справяне с финансовата криза

Според депутатите от Европейския парламент са необходими координирани мерки в различни области, за да може ЕС да посрещне финансовата криза и да ограничи нейното въздействие върху икономическия растеж, работните места и малкия бизнес. В приета на 22 октомври резолюция относно Европейския съвет от миналата седмица Европарламентът призовава също за мерки за подобряване на финансовия надзор и разглежда други важни въпроси, между които климатичните промени и кризата в Кавказ.
 
В нея Европейският парламент подчертава необходимостта от координиран макроикономически отговор, за да бъде възроден световния икономически растеж. Въпреки това, принципите на Пакта за стабилност и растеж не трябва да бъдат подкопавани и държавите-членки трябва да се стремят към фискална консолидация. Депутатите призовават също така за "още по-решителни координирани действия с цел възстановяване на доверието в пазарите".
 
Резолюцията отбелязва, че последствията от кризата излизат извън рамките на финансовите пазари и засягат жизнеспособността на стопанския сектор, трудовата заетост, личните финанси и малките и средни предприятия. Затова Парламентът припомня "първостепенното значение на продължаващия достъп до кредити за граждани и малки и средни предприятия (МСП) и на инвестициите в инфраструктури в ЕС, за да се избегне рязък спад на икономическия растеж и заетостта".
 
Членовете на ЕП оценяват положително решението на Комисията да създаде група на високо равнище за разработване на надзорна структура на европейските финансови услуги, като в същото време отправят сериозна критика за отсъствието на Парламента от тази "кризисна клетка".
 
Резолюцията призовава Комисията да предложи мерки за укрепване на регулаторната и надзорна рамка на ЕС и за управление на кризите в ЕС, и по-специално по отношение на банките, агенциите за кредитен рейтинг, секюритизацията, хедж фондовете, прозрачността, нормите за ликвидация, сделките на извънборсовите пазари и механизмите за предотвратяване на кризи. Депутатите искат също да бъдат разработени подходящи предложения за ефективно трансгранично управление на кризите.
 
Резолюцията призовава Съвета и Комисията да продължат своите усилия за създаване на обща европейска външна политика в областта на енергетиката и иска силен политически ангажимент за преминаване към икономика с ниски емисии на въглерод.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |