В новините
 
24.10.2008 17:30   Новината е видяна 2361 пъти
Принципи при определяне на летищните такси

Европейският парламент прие на второ четене предложение за директива относно основните принципи, които трябва да се спазват от летищните оператори при определяне на летищни такси. С нея се цели да се попречи на някои летища в Европа да злоупотребяват със своята доминираща позиция на пазара и по този начин да се допринесе за хармоничното развитие на летищния сектор в Европа. Директивата ще се прилага за летища с годишен трафик над 5 милиона пътници.
 
В своята обща позиция Съветът възприе всички основни поправки на Парламента от първото четене, което отвори пътя за окончателното приемане на законодателната инициатива.
 
В момента ценообразуването на летищната инфраструктура се регулира на национално ниво чрез системи, които не винаги са оправдани, и предоставената за тях информация е незадоволителна. Затова е необходимо е да се установи обща рамка за регулиране на основните характеристики на летищните такси и начина на тяхното определяне. Важността на настоящето законодателно предложение произтича от факта, че летищните такси представляват между 4% и 8% от оперативните разходи на въздушните превозвачи в ЕС.
 
Разпоредбите на настоящата директивата ще се прилагат за всяко летище в държава-членка, чийто годишен трафик е не по-малко от 5 милиона превозени пътници, както и за летището с най-голям брой пътнически превози във всяка държава-членка. Първоначалното предложение на Комисията предвиждаше директивата да обхваща летищата с трафик над 1 милион пътници, но в крайна сметка Съветът прие позицията на ЕП за над 5 милиона пътници, с цел да се намали административната и бюрократична тежест над малките летища.
 
Летищата в България, които отговарят на тези условия, са тези в София, Варна и Бургас. Според данни от специализирани проучвания, над 77 летища в ЕС ще бъдат засегнати от директивата след нейното влизане в сила през 2010 г.

Законодателното предложение определя няколко основни принципа, които трябва да се спазват от летищните оператори при определяне на летищните такси: недискриминация при прилагане на таксите, осигуряване на прозрачност, консултиране, както и установяване и периодично ревизиране на стандарти за качество.
 
Според искането на депутатите модулирането на летищните такси трябва да взема под внимание и екологичните въпроси.
 
Таксите за предоставяне на услуги на инвалиди и пътници с намалена подвижност ще бъдат изключени от приложното поле на директивата и ще бъде публикуван списък на летищата, по отношение на които се прилага директивата.
 
Във всяка държава-членка трябва да се създаде независим регулаторен орган, който да гарантира "безпристрастност на решенията и подходящо и ефективно прилагане на директивата".
 
Съветът пое официален писмен ангажимент да приеме изменения на второ четене от страна на ЕП. Тези изменения към общата позиция се отнасят основно до предварителното финансиране на инвестициите в летищата.

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |