В новините
 
03.11.2008 17:20   Новината е видяна 5579 пъти
Зоват ЕС за сигурност на Бургас – Александруполис

Българските политици трябва да са по-инициативни за развитието на Черноморски регион, смятат бургаските евродепутати

Евродепутатът Румяна Желева настоява ЕС да изиска проекта за изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис да се реализира по съвременни и модерни технологии , които да позволят опазване чистотата на Черно море, флората и фауната. С тази цел тя е внесла поправка в проектодоклад за влиянието на туризма върху крайбрежните райони, който ще бъде гласуван от Европейския парламент през следващата седмица. „Когато се създава инфраструктура, свързана с преноса на нефт, нефтопродукти или газ, трябва да бъдат поставени изисквания и това да става по най-съвременни технологии“, смята Желева.

Сътрудничеството и развитието на Черноморския регион бе тема на дискусия, организирана от Информационното бюро на ЕП за България и Бургаската търговско-промишлена палата, в която участваха евродепутатите Румяна Желева /ЕНП-ЕД/ и Маруся Любчева /ПЕС/.
По време на форума Желева отбеляза, че България не може ефективно да реализира европейската политика за Черноморския регион, ако сама не прави всичко възможно за решаване на най-належащите нужди, като даде пример с липсата на пречиствателна станция в един от най-големите курорти в Европа – Слънчев бряг.
Маруся Любчева смята, че не са достатъчно инициативите на България  за развитие на Черноморски регион. „България е една от страните, която лежи на Черно море и смятам, че това е предпоставка да бъдем максимално активни не само в защита на интересите на България, а в защита на целия регион, защото той е атрактивен в момента и е обявен като един от приоритетите на Европейския съюз“, каза тя. Според нея правителството трябва да постави своите приоритети в международен план като български инициативи, за да си сътрудничи с всички останали страни за политика, която е в интерес на България.

Целта на организирания вчера форум беше гражданите да разберат как гласът им може да се чуе в процеса на вземане на решения в ЕС, особено когато се решават актуални политически въпроси на Евросъюза и ЕП е единствен орган, чийто състав се избира пряко. От друга страна, идеята е да се стимулира обществен дебат и подкрепа за увеличаване на ефективността на комуникациите с институциите на Европейския съюз при формулиране на политиките.

Източник: в. "Фактор"





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |