В новините
 
04.11.2008 17:16   Новината е видяна 5446 пъти
Стоянов лидер, Йоан делегат

Общинската конференция на БСП показа, че се е оформило ядро от млади, които подкрепят за водач Павел Маринов, гласовете обаче не им стигнаха

Юристът Димитър Стоянов застава начело на общинската организация на БСП за следващите три години и поема отговорността за връщането на доверието в партията на приближаващите избори за Европарламента и българското НС. Той беше преизбран в събота на продължила почти 13 часа редовна отчетно-изборна конференция с почти двойно по-голямо доверие  пред оформилия се едва преди около седмица основен претендент Павел Маринов.

Броени дни до решаващата битка за лидерското място като опонент на Стоянов се приемаше  координаторът Атанас Зафиров, който  изненадващо по време  на разискванията заяви, че се оттегля в полза на Маринов.
За бившия общински съветник Димитър Стоянов /53г./ гласуваха 140 делегати, а за автора на проекта „Супер Бургас“ и настоящ общински съветник Павел Маринов - 87. Двете кандидатури показаха наяве и оформилите се през последните месеци два лагера в бургаската структура на столетницата. Гласовете на соцактива се поделиха радикално между дългогодишното статукво около екскмета Йоан Костадинов и младото крило, обединено  с номинацията на 44-годишния Маринов.

13 бяха предложенията на първичните организации за председателското място, освободено преди година от водача и настоящ депутат Стойко Танков, който след катастрофалния резултат на общинския вот м.г. подаде оставка и пое вината за неуспеха на кандидата за кмет на БСП Йоан Костадинов.
Липсата на стиковка между общинския актив и избраните петима съветници в местния парламент, информационното капсулиране и затваряне на ръководството, слабата медийна политика, борбата между приятелските кръгове за вътрешно надмощие и  не на последно място липсата на опозиционно поведение на партията на местно ниво бяха основните упреци в изказванията на делегатите.
 Наложи се изводът, че изборът на лидер  мина по линията „млади срещу стари” и че зад двете основни номинации стои група, която опитва да овладее общинския съвет на партията.

За форума, в подкрепа на групата около Павел Маринов се очакваше  кавалкада от Висшия съвет, начело със самия председател  Сергей Станишев, но в крайна сметка  пристигна само семплата фигура на отговорника за нашия район Евгений Узунов. Това също оказа влияние на крайния резултат и създаде усещане, че Станишев, който по традиция трябва да води листата с кандидат-депутатите от Бургаския многомандатен район, е оставил бургаските другари сами да оправят недоразуменията помежду си.

Петимата общински съветници, водени в местния парламент от Павел Маринов, получиха остри критики  заради  незадоволителната опозиционност  срещу управляващото мнозинство от ГЕРБ и „Атака”. Най-тежки бяха упреците за това, че не гласували против приемането на предложения от кмета Димитър Николов  бюджет на общината за тази година.

„Групата ни започна плахо и неуверено. Подкрепата на бюджета  беше неизпъление на решение на общинския партиен съвет!“,  заяви в доклада си  лидерът Димитър Стоянов и призова да БСП да стане основна опозиционна сила в Общинския съвет до парламентарните избори - алтерантива на ГЕРБ и „Атака”. За целта той препоръча активно участие в работата на местния парламент и силни изказвания срещу работата на общинската администрация за неизпълнени ангажименти“.
Отчетен беше спад на членската маса с 10-11 %. В момента в бургаската организация се усещала остра липса на подготвени кадри във възрастовата група между 40 - 50 години, 60.9 % от членовете на БСП-Бургас са пенсионери. Като цяло за 18 години общинската партийна организация от 16 000 члена се е стопила няколко пъти.

Стана ясно в залата, че БСП - Бургас има нов сайт, който бил посетен от 30 хиляди потребители, макар в него да не се поместват новините, свързани с дейността на Клуба за активна политика в организацията.  “Ще търсим нов интерфейс на сайта”, каза лидерът Димитър Стоянов.

«БСП-Бургас се топи, изчезват цели организации, този процес трябва да спре», заяви от трибуната Николай Тишев, един от номинираните за лидер. В нежелание да се говори по проблемите на общината и бягане от политически дебат упрекна ръководството и областният координатор Атанас Зафиров.
“Искам следващият председател да е партиен лидер, а не депутат”, призова той. По правило общинският лидер автоматически заема  избираемо депутатско място в листите. В почивката, малко преди започването на гласуването, Зафиров заяви пред журналисти, че ще постави публично въпроса пред новоизбрания лидер, независимо кой ще е той: “Да каже – дали стремежът му е избираемо място в листата, или смята да остане в Бургас и да работи тук”, заяви Зафиров.

Областният управител Любимир Пантелеев, за когото отсега се знае, че няма как да бъде изместен от избираема позиция в бъдещата депутатска листа,  препоръча излизане от медийната летаргия и активно произвеждане на новини.
През тази година не се случваха чудеса , но промяната се случва, в организацията протича процес на стабилизация и трябва по-малко да се връщаме назад, а ако го правим, то да е за хубаво”, каза евродепутатът Маруся Любчева и така индиректно намекна, че трябва да се гласува за Стоянов.

След докладите и изказванията форумът продължи при закрити за медиите врата. Разбра се, че излъчените до момента на започването кандидати за лидери са 13. В залата не бяха издигнати нови кандидатури. 11 от 13-те се отказаха, като почти всеки открито заяви в чия полза го прави  – в подкрепа на Стоянов или на Маринов.
Сред тях беше и екскметът Йоан Костадинов , от чието изказване се разбра, че всъщност не е имал никакво желание да го номинират - просто станал жертва на интрига, създадена от вестниците.

„На събранието на моята партийна организация в „Бургасбус“, която е най-голямата, аз  казах, че вестниците ме забъркват в интриги и повторих на  регионалното събрание  в централна градска част:  Не искам с тези неща да се спекулира,  някой прави интриги! Не желая да участвам в надпреварата за председател на Общинския съвет  и за член на пленума“, категоричен бе Костадинов. Конференцията обаче  му гласува доверие  да стане един от 13-те  делегати на конгреса на БСП.
Екскметът не призова своите поддръжници към кого да насочат гласа си.
Докато течеше процедурата по гласуването, във фоайето той заяви следното пред наш репортер: „Моят фаворит ще си го изразя с гласуването си, няма да ви го кажа“.
Като цяло по-възрастните сред изказващите се по време на дебата кой заслужава да е лидер, казваха, че ако една година преди изборите се смени водачът, БСП ще стане за посмещище на целия град и че партията не е опитно поле. Затова като цяло се оформи и виждането, че в настоящото тежко организационно състояние е нужен човек като Димитър Стоянов. Конференцията приключи около 22 часа вечерта. За председател на Контролно-ревизионната комисия беше избран Тодор Тодоров, който спечели повече гласове от другия кандидат – атрактивния с изказванията си Тодор Арнаудов. Бяха излъчени  и 13-те делегати за конгреса - Димитър Стоянов, Любомир Пантелеев, Павел Маринов, Аргир Бояджиев, Маруся Любчева, Стойко Танков, Кънчо Марангозов, Любомир Чардаков, Боян Будаков, Бойко Пирев, Йоан Костадинов, Красимира Каракашева и Атанас Зафиров.

Източник: в. "Фактор"





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |