В новините
 
05.11.2008 19:33   Новината е видяна 5555 пъти
Община Бургас започна кампания под надслов „Защо плащаме повече за чистотата на Бургас”

Община Бургас стартира от 4 ноемвриbинформационна кампания за третиране на отпадъците и поддържане чистотата на града под мотото „Защо плащаме повече за чистотата на Бургас?”. Инициативата се провежда съвместно с Консорциум „Титан” – Бургас.
На провелата се по този повод пресконференция в Заседателната зала на Общината, заместник – кметът по евроинтеграция и екология Ивелина Василева обяви, че целта на кампанията е да се запознаят всички бургаски граждани и фирми с правилата за изхвърляне на различните видове отпадъци. „Това от своя страна ще доведе до промяна в начина на мислене и до пълна обществена ангажираност към екологичните проблеми на Бургас”, заяви още Ивелина Василева.

Според г-жа Василева и представителите на сметопочистващата фирма гражданите не разграничават строителните от едрогабаритните отпадъци, след извършен ремонт изхвърлят строителните отпадъци в контейнерите за битови, не спазват графика за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци и не са достатъчно информирани.

Тези причини водят до непрекъснато нарастване на разходите и усилията за почистване без видим резултат – 32 000 лв. са допълнителните разходи за почистване на районите около контейнерите. Всичко това рефлектира обратно към гражданите, защото таксата за смет не покрива разходите по събиране и извозване на строителните отпадъци, за които почистващата фирма трябва да отпуска допълнителна техника и работници. Заплащането на транспортирането им

Недостатъчното познаване или неспазването на правилата за изхвърляне на отпадъци от страна на гражданите води до необходимостта от провеждане на информационната кампания, която ще обхване целия град. Според извършени проверки на екоинспектори от общинска дирекция „Опазване на околната среда” от началото на годината до момента общия брой на нерегламентираните замърсявания е 1309, като гражданите са причинили повече замърсявания от фирмите. По време на срещата стана ясно, че общата стойност на наложените до сега санкции на нарушителите са 27 000 лв. като най-високата глоба на физическо лице е 1500 лв., а събраните отпадъци са 434 куб. м.

Заместник – кметът Ивелина Василева обяви на срещата, че вече е сформиран екипа, който ще реализира първия спечелен проект по Оперативна Програма „Регионално развитие” /2007-2013г./ – „Реконструкция на общински път Бургаски минерални бани – Банево – Изворище”. Тя допълни още, че до края на седмицата ще бъде обявена процедурата по избор на фирма – изпълнител.
Проектът, който се отнася до първите 8 км. от пътя, е на стойност 4 664 820 лв. като сумата покрива 100 % общите разходи по изпълнение му. Той ще бъде реализиран до края на 2010 г.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |