В новините
 
05.11.2008 12:08   Новината е видяна 7456 пъти
Грандиозен концерт ознаменува 100- годишнината на читалище “Димо Николов”

Празничните събития привлякоха жители и гости на с.Черноморец

 В далечната 1908 година 55 ентусиасти се събират в един хамбар на малкото черноморско селце Свети Никола  твърда решени да развиват читалищна дейност. Неугледният хамбар става сцена на първите репетиции на жадните за знания, култура и просвета самодейци.

През 1922 година хамбарът е съборен и на негово място е построено кметството. Читалищната дейност в с. Свети Никола вече има своите първи успехи и десетки съмишленици и почитатели, но няма своя сграда. Това продължава още много, много години... Но пламъкът на читалищната дейност вече е запален и първите плахи искри са буен огън в душите на жителите на крайморското селце. Четири години по- късно учителят Милчо Иванов създава читалище “Образование”, което си поставя важни цели и задачи да ограмотява, просвещава и да разпространява родната култура сред населението.

В началото читалището е имало 400 тома книги грижливо подредени в два стари шкафа. Те като с магнит са привличали жадните за знания и просвета. През 1936 година е закупено първото радио в селото. Това е времето, когато се разгаря и пламъка на самодейността и се формира театрална дейност.

Поколения след поколения, цели родове са свързани с театъра към читалището. В онези години времената са трудни, хората бедни, но с богати сърца- констатират днес техните наследници. През 1956 година културната дейност на читалището се премества в дюкяна на дядо Димо. Жителите на Черноморец като един се обединяват около идеята да имат свое истинско читалище със самостоятелна сграда, която да приюти все по-големия брой читалищни членове и самодейци. Черноморци доброволно се облагат с 2-3% от заплатата си, за да съберат нужните средства. Предоставена е земя за построяването на новото и модерно читалище, което да бъде в центъра на селото. През 1967 година е направена първата копка на сградата на днешното читалище.

Само за няколко години читалищната дейност набира скорост, а самодейците окрилени от надеждата за собствена сграда получават първите си награди и отличия от регионални и национални участия. На 20 юни 1971 година официално е открита сградата на читалището, което приема името”Димо Николов”. Димо Николов е млад българин, чийто идеи и идеали го отвеждат в далечна Испания. Там той намира смъртта си през 1937 година като интербригадист. Жителите на с. Черноморец не се притесняват, че нечия популистка амбиция може да смени името на патрона на читалището, защото в личността на младия интербригадист те виждат своите родители, баби и дядовци, които години наред са преследвали един безкористен идеал - дом за българщината, читалище за творчество и изяви, духовен център и стожер за българското самосъзнание.

Това е само част от богатата история на 100 - годишната дейност на Народно читалище “Димо Николов” събрала мечтите, живота и творческата реализация на десетки и стотици читалищни дейци, самодейци и съмишленици. Многобройните награди, отличия бележат пътя към духовно обогатяване и културен просперитет на черноморското село.

Затова и празниците, посветени на юбилея бяха празници на цялото село. Черноморец живя с празничните събития и ги преживя като част от историята си, защото няма човек, няма семейство в селото, което да не дало своя дан за развитието на читалищната дейност и процъфтяване на самодейността. Присъстващите на празничния концерт останаха прехласнати от красотата на народните носии и виртуозността на самодейните изпълнения. Майсторството на танцьорите и изпълнителите от различните самодейни групи и състави може достойно да съперничи на професионалните изпълнители. Магията на народното творчество и българския фолклор представени с истински плам и въодушевление екзалтира публиката в препълнения читалищен салон и дългите аплодисменти показваха голямата любов към местните творци.

В специални поздравителни адреси Министерството на култура, община Созопол, областната организация на читалищата, читалището в с. Зидарово, бивши читалищни дейци и др. изказаха своето възхищение от богатата дейност на читалище “Димо Николов” и признателност към неугасващия ентусиазъм на читалищните дейци през годините. Поздравление към всеотдайната работа на читалищните дейци и признателност за положения труд поднесе председателят на читалищното настоятелство Магдалена Йончева. Тя благодари на всички жители на с. Черноморец, на спонсори, на община Созопол и на кметство Черноморец за подкрепата им.

Своята подкрепа чрез изкуство си отдадоха и над 20 известни български художници, които са живели, живеят или са свързани със с. Черноморец. “ В юбилейната изложба са включени платната на Дамян Заберски, Георги Янакиев, Янаки Колев и Андон Колев. Елегантните графики на Мария Жишева допълват морските импресии и етюди на Георги Герджиков, Неделчо Нанев, Георги Андонов, Нели Димитранова и още и още много красота в картините на всички художници, които са предоставили част от творчеството си, за да изразят уважението си към родолюбивата дейност на читалището. Изложбата посветена на 100 – годишния юбилей на Народно читалище “Димо Николов” под наслов: “ Така се ражда красотата - Творецът вгражда си душата...” ще остане да радва жители и гости на Черноморец до 6 декември-Никулден, когато е празникът на селото.
Много усмивки, цветя, радостни емоции и красиви спомени белязаха празничните дни посветени на 100 - годишнината на читалището в с.Черноморец.

Много надежди продължават да се вплитат в дейността на читалището, много сцени чакат самодейците, много награди очакват да бъдат спечелени. Отмина един красив юбилей, който като вричане постави началото на новия век за читалище “Димо Николов”.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |