В новините
 
12.11.2008 17:20   Новината е видяна 5483 пъти
Църквата в с. Присад отбеляза 100-годишнина

Красив празник преживяха в неделния ден жителите на с. Присад. Ден след големият християнски празник „Св. Архангел Михаил” бе отбелязан тържествено 100-годишния юбилей на църквата „Света Троица”, а клубът на пенсионера получи име.

Още в ранните часове на неделния ден се усещаше празничната суматоха в малкото селце, където жителите се готвеха за големия ден. В центъра на площада димяха казаните с курбана, а оживлението в пенсионерския клуб бе от ранни зори. Ритуалът по даване на име на клуба събра десетки жители и гости. Сред официалните гости бяха кметът на община Созопол Панайот Рейзи, председателят на Общинския съвет Красимира Германова, зам. кметът Катя Стоянова, секретарят на общината Веселина Спасова, представители на общинската администрация, кметове на населени места в общината и общински съветници. Водосвет за здравето на членовете на пенсионерския клуб отслужи отец Николай. Кръстник на клуба на пенсионера в с. Присад стана кметът Пананйот Рейзи, който по време на тържествения ритуал даде името „Златна есен”.

В приветственото си слово той заяви: "Нека този празничен ден да бъде началото на общ подем на вашето красиво село и всички вие обединени да работите за неговото развитие и просперитет. Присад има потенциал и е част от общинската стратегия за развитие на населените места в общината. Пътят с. Присад- с. Зидарово, който сега се реконструира по проект на стойност над 5 млн. лева е само началото. Усилията на общинската администрация са насочени основно за благоустрояване на селата и превръщането им в привлекателни за инвеститорите места в община Созопол. А на най-възрастните в с. Присад пожелавам много здраве и щастливи старини - те са нашата мъдрост и опит и обществения живот в общината би бил непълен без тях.” Пенсионерският клуб получи музикална уредба подарък от общинската администрация.

Много златни дни занапред  пожела председателят на Общински съвет - Созопол Красимира Германова на членовете на клуб „Златна есен”. Тя ги поздрави за младият им дух и активността , с която участват в обществения живот на селото. Кметският наместник Пенка Стоянова подчерта в приветственото си слово, че разчита на възрастните хора в общата задача да направят Присад най-красивото и привлекателна село в община Созопол. Тя благодари на общинската администрация и на общинския съвет за подкрепата, която селото и лично тя получава от тях. Особено радостен за всички нас е фактът, че проектът за водоснабдяване и канализация на Присад вече е готов - заяви по време на празничното събития Пенка Стоянова и добави ,че промените в полза на жителите на селото вече стават реалност.

Ритуалът по даване на име на клуба на пенсионера завърши с музикален поздрав от възрастните хора от пенсионерския клуб в Созопол, които традиционно поддържат приятелски отношения. Много подаръци и пожелания получиха членовете на клуба „Златна есен”.

Празничният ден продължи в църквата „Света Троица” ,която се оказа тясна за всички, които искаха да чуят празничната литургия на отец Николай и да запалят свещ в стогодишния храм. Юбилеят стана началото на благотворителна инициатива за събиране на средства за построяване на нова камбанария и за нова камбана. Жителите на селото са обнадеждени, че инициативата ще даде резултат и ще се съберат достатъчна средства, за обновяване на църквата им. Благотворителността на местните хора е в основата на построяването на храма преди сто години. През всичките тези години църквата „Света Троица” е давала подкрепа  на поколенията жители на Присад. Тя е част от тяхната история и неразделна част от живота им.
След празничната литургия отец Николай освети четирите курбана за здраве, които бяха дадени от кметът Панайот Рейзи и зам. кмета Катя Стоянова,кметският наместник Пенка Стоянова и местните жители Станко Узунов и Добри Кавалеров.Спонсори на празничните събития в неделния ден бяха община Созопол и Христо Трошанов.
Празникът продължи с богата трапеза и кръшни хора на площада.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |