В новините
 
16.11.2008 20:57   Новината е видяна 2024 пъти
През декември стартира изграждането на проекта за разширението на софийското метро

Строителството на проекта за разширението на софийското метро в отсечката от х-л „Хемус" до Централна жп гара ще стартира през декември 2008 г., съобщи Ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт" Нели Йорданова на семинар за представителите на медиите и регионалните и местни власти в гр. Видин. Проектът е предвиден за финансиране от ОП „Транспорт" с бюджет на индикативна стойност 185,19 млн. евро, а Формулярът за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ е одобрен от Управляващия орган и е процедиран към Европейската комисия чрез Министерството на финансите.

В рамките на семинара беше представен и напредъкът при подготовката на проекта за модернизацията на жп линия „Видин - София", предвиден за финансиране от ОП „Транспорт" с 320 млн. евро. Заместник-директорът на дирекция „Стратегическо планиране и инвестиционна политика" в НК „Железопътна инфраструктура" Радослав Иванов представи основните параметри на проекта. След модернизацията на отсечката времето за пътуване от София до Видин ще бъде съкратено до 3 часа, докато в момента са необходими 5 часа и 10 минути, а влаковете ще се движат при проекта със скорост 160 км./ч., при настояща 70-80 км./ч. Въз основа на предварителните проучвания са идентифицирани три възможни трасета за модернизация на жп линията. Техническите, социално-икономическите и финансовите анализи показват на този етап, че най-оптималното трасе минава от Видин през Метковец - Монтана - Мездра - Ботевград - София. Индикативната стойност на проекта е 2,92 млрд. евро., а модернизацията ще стартира през 2010 г. Политиката на НК ЖИ е през този програмен период до 2015 г. наличният финансов ресурс от ОП „Транспорт" да бъде инвестиран в модернизацията на отсечката Видин-Метковец, чиято индикативна стойност е 652,18 млн.евро.

Източник: Министерство на транспорта

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |