В новините
 
20.11.2008 16:20   Новината е видяна 5222 пъти
Главният равин на Великобритания сър Джонатан Сакс говори пред ЕП

На 19 ноември в Европейския парламент в Страсбург се проведе тържествено заседание в рамките на Европейската година на междукултурния диалог с участието на сър Джонатан Сакс, главен равин на Великобритания и на Британската общност. Той държа реч пред депутатите, в която основното послание беше, че диалогът е в основата на европейската цивилизация.
 
В своето приветствие към сър Джонатан Сакс председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг изтъкна, че в годината на междукултурния диалог ЕП отделя специално внимание на междурелигиозните отношения. В този контекст досега в ЕП гостуваха Главният мюфтия на Сирия и Вселенският патриарх Вартоломей. Г-н Пьотеринг отбеляза специално, че юдеизмът, християнството и ислямът са дали своя "специален принос", заедно с хуманизма и просвещението, в оформянето на съвременното европейско общество.
 
Председателят на ЕП подчерта, че в 70-годишнината на Кристалната нощ, по повод на която Парламентът организира специално възпоминание миналата седмица, ЕС носи особена отговорност и задължение да се противопостави категорично и без всякакво изключение на всички форми на екстремизъм, расизъм, ксенофобия и антисемитизъм.
 
Сър Джонатан Сакс: Диалогът е в основата на европейската цивилизация
След като започна своята реч с кратка благословия и припомняйки, че "европейската цивилизация е родена преди 2000 години в диалога", когато двата свята на антична Гърция и библейския Израел са "били събрани заедно от християнството", Джонатан Сакс се спря подробно на различни "велики моменти" оттогава насам, които са били резултат на диалог между религиите.
 
Главният равин на Великобритания цитира множество пасажи от библейски текстове, за да илюстрира своите виждания относно идентичността и диалога, включително историята на Каин и Авел - когато "диалогът пропаднал" - доказателство, че "когато думите свършат, започва насилието". Подчертавайки стойността на диалога, той отбеляза, че "ако бяхме напълно различни, нямаше да има комуникация, но пък ако бяхме абсолютно еднакви, нямаше да има какво да си кажем". В заключение Джонатан Сакс се обърна към депутатите: "Бог ни е дал много езици, но само един свят, в който да живеем."
 
Сър Джонатан Сакс е главен равин на Великобритания и на Британската общност от 1991 г. Професор по философия, автор на множество научни трудове. През 2005 г. е награден с рицарско звание от кралицата заради неговите заслуги към обществото и за приноса му към развиването на междурелигиозните отношения.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |