В новините
 
25.11.2008 22:46   Новината е видяна 5457 пъти
Община Бургас иска промени в Наредбата за финансиране на рибарските сдружения

Община Бургас възрази срещу някои от критериите, залегнали в проектонаредбата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос № 4 „Устойчиво развитие на рибарските области”, мярка 4.1. „Развитие на рибарските области” на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” на Република България за периода 2007 - 2013 г. Възраженията са изпратени в писмен вид до директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Пламен Камбуров.

Проектът за Наредбата бе представен в Бургас на 20 ноември. На срещата присъстваха представители на рибарски сдружения, производители на аквакултурни продукти, кметове на населени места и други заинтересовани страни, включени в обхвата на южната Черноморска зона.

В настоящия вид на проектонаредбата е залегнало ограничение за кандидатстване по мярката за финансиране на рибарски сдружения от населени места с над 50 000 жители. Това условие дискриминира рибарите от кварталите Сарафово и Крайморие, както и всички други бургаски рибари, а на територията на града са регистрирани над 1000 рибарски лодки, от които 200 са с лиценз за извършване на професионален риболов.

Изискването категорично противоречи и на желанието, декларирано от участниците в срещата на 20 ноември, за обединение в една крупна Рибарска област, в която да работят заедно за постигане на устойчиво развитие на рибарските общности по Южното Черноморие. Община Бургас настоява за отпадане на това ограничение и преразглеждане на изискванията за определяне на Рибарски области. 

„Безвъзмездната финансова помощ по тази наредба следва да се предоставя при спазване на изискванията на Регламента на Съвета (ЕО) №1198 / 2006 за ЕФР и Регламента на Комисията (ЕО) №498 / 2007 за определяне на подробни правила за прилагането на Регламент №1198 / 2006. В тези документи не се изисква налагане на ограничения по отношение на броя на населението в рибарските области, както и по отношение на броя на населението в населените места, включени в обхвата на рибарските области”, се казва още във възражението.

Кметът на община Бургас смята, че за постигането на целите на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” е необходимо обединяване на усилията на всички заинтересовани страни върху територията на рибарската област - рибари, производители на аквакултурни продукти, местни власти и др. 
Процесът за постигане на такъв тип обединение е нов за страната.

На 20 ноември рибарските общности и представителите на местните власти от Южното Черноморие изразиха желание Община Бургас да бъде инициатор за създаването на Рибарска група и неин бъдещ център. 

Община Бургас поема ангажимент да създаде необходимите условия за нормалната й дейност, да подпомага разработването и осъществяването на стратегията за регионално развитие на сектор „Рибарство”.   





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |