В новините
 
05.12.2008 17:05   Новината е видяна 5387 пъти
Депутатите обсъждат пакета за климатичните промени преди вота в Страсбург

Европейският парламент обсъди напредъка по законодателния пакет за климатичните промени заедно с представители на Съвета и Комисията. Повечето говорители на политическите групи подчертаха необходимостта от постигането на компромис по пакета на 17 декември в Страсбург, като изтъкнаха, че климатичните промени са най-голямото предизвикателство на нашето време. Според други говорители пакетът не е достатъчно амбициозен, докато някои поставиха под съмнение научната обосновка на климатичните промени.
 
Комисарят по енергийните въпроси Андрис Пиебалгс каза, че трите институции са близко до постигането на компромис по пакета за климатичните промени, като само някои въпроси все още не са доизяснени. Основните въпроси, по които все още има разминавания, са за "механизмите за сътрудничество" и дали да има преглед на законодателството през 2014 г.
 
Комисарят по въпросите на околната среда Ставрос Димас подчерта, че законодателният пакет за климатичните промени и енергията е най-значимото постижение на ЕС за последните години. Той се изказа оптимистично относно постигането на компромис на първо четене.
 
Представителят на Френското председателство Жан-Луи Борло, министър по въпросите на екологията и устойчивото развитие, сподели пред депутатите, че "този месец очите на целия свят са насочени към Европа" и че в момента "се намираме в ключовата фаза на преговорите", но като цяло трилогът върви толкова добре, доколкото може да се очаква.
 
От името на ЕНП-ЕД говори Жозеф Даул (Франция), който изтъкна, че Европа трябва да "насърчи еко-иновациите"; за него положителен знак е постигането на споразумение относно намалението на емисиите на CO2 от автомобилите.
 
Мартин Шулц (Германия), който говори за групата на ПЕС, подчерта големия принос на Парламента към този законодателен пакет, като в случая ЕП е използвал специална процедура за ускорено разглеждане на законодателството. Той изтъкна, че в края на преговорите постигнатият резултат трябва да е приемлив за ЕП.
 
Греъм Уотсън (Великобритания), лидер на групата на АЛДЕ, изрази своето задоволство от факта, че след няколко дни можем да бъдем свидетели на историческо споразумение, но същевременно отправи предупреждение към тези, които смятат да се оплакват от него, като например Италия.
 
Клод Тюрме (Зелени/ЕСА, Люксембург), докладчик за възобновяемите енергийни източници, подчерта, че Европа винаги е била водеща в установяването на международните стандарти в политиката за климата, но в момента рискува да загуби тази позиция заради противопоставянето от страна на силно замърсяващите компании и опозицията на Силвио Берлускони.
 
Крис Дейвис (АЛДЕ, Великобритания) е докладчик относно улавянето и съхранението на въглеродни емисии. Той изтъкна в своето изказване, че Съветът трябва да оцени разликата, която правят технологиите за улавяне и съхранение, като това е особено важно в контекста на международните споразумения, тъй като например Китай използва електричество, произведено над 80% от въглища.
 
Аврил Дойл (ЕНП-ЕД, Ирландия), докладчик по схемата за разрешителни за емисии на замърсяващи газове, подчерта, че Европейският парламент няма просто да приеме всякакво споразумение, което е постигнал Съветът, и подчерта, че компромисите трябва да бъдат постигнати на трилога с участието на Съвета и ЕП.
 
Сату Хаси (Зелени/ЕСА, Финландия) е докладчик по въпроса за споделянето на усилията в областта на климатичните промени. Според него позицията на ЕП е, че горната граница за офсет трябва да гарантира, че най-малко 50% от намалението на емисиите на CO2 се извършва в ЕС.
 
Гуидо Сакони (ПЕС, Италия), докладчик по въглеродните емисии от превозните средства, обясни защо е искал постигането на компромис по този въпрос възможно най-бързо - защото е било от голяма важност да се "размразят" преговорите, за да се покаже, че е възможно да се защити околната среда и да се осигури конкурентоспособността на ЕС.
 
Дорет Корби (ПЕС, Нидерландия), докладчик по директивата за качеството на горивата, подчерта в своето изложение пред депутатите, че в областта на горивата може да се постигне намаление на въглеродните емисии с 10%.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |