В новините
 
05.12.2008 17:10   Новината е видяна 4947 пъти
Далай Лама говори пред ЕП за общите човешки ценности, вътрешния мир и Тибет

На 4 декември в Европейския парламент в Брюксел се проведе тържествено заседание с участието на Далай Лама, който говори пред депутатите в рамките на Европейската година на междукултурния диалог. Важността на личното щастие, което може да бъде постигнато с помощта на всеобщите човешки ценности, независимо дали са религиозни или не, беше основната тема в речта му. Другата основна тема беше настоящето и бъдещето на Тибет.
 
В своето приветствие към Далай Лама председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг подчерта, че Европейският парламент винаги се е борил за спазването на човешките права и достойнство и винаги е привличал вниманието върху тяхното нарушаване в Тибет. След това той изтъкна, че ЕП признава единството на китайската територия, от която е част Тибет, но същевременно призовава за зачитане на правото на жителите на Тибет да живеят в автономия, съобразена с тяхната културна и религиозна идентичност.
 
Според г-н Пьотеринг трябва да се намери решение на тибетския въпрос чрез диалог, който да задоволява и двете страни и да зачита културните и религиозни права на Тибет. След това той даде думата на своя гост, когото поздрави като защитник на мирния диалог и подчерта, че неговият пацифизъм се е превърнал в "изключителен пример".
 
Далай Лама: щастието може да се основава на религиозни или нерелигиозни ценности
 
След като помоли депутатите да се запознаят с неговото писмено изявление, тибетският духовен лидер реши да говори без предварителни бележки. Описвайки себе си като "просто един от 6 милиона човека", той подчерта, че неговият най-голям ангажимент е поощрението на човешките ценности и религиозната хармония.
 
Той наблегна на необходимостта от воденото на "щастлив живот", който може да бъде постигнат чрез достигането на състояние на духовен мир. Според него днес твърде много се набляга на материалните ценности, с "твърде много стрес, подозрение, амбиции и алчност".
 
Далай Лама сподели, че вярва, че вътрешните ценности "не идват задължително от религиозно образование", а са по-скоро "биологична" необходимост, тъй като "ние сме социални животни". Според него "светската етика" и акцентът върху "вътрешния мир" са в основата на щастлив живот, и в този смисъл той защити "светските методи", включително "разума, опита, религиозните и научните открития". Той подчерта, че будизмът е "не-теистична" религия.
 
Говорейки относно своя друг основен ангажимент, Тибет, Далай Лама повтори своята добре известна позиция, че той не се стреми към независимост, а към автономия на в рамките на Китай, както и че постигането на тази цел не трябва да бъде свързано с насилие. Той изрично подчерта, че китайската конституция специално разглежда правата на малцинствата.
 
Според будисткия духовен лидер неговият подход е най-добрият и за самия Китай, тъй като всеобщата хармония и единство могат да се постигнат само чрез доверие и взаимно уважение.
 
Той поиска от Европейския съюз също да играе роля в този процес, тъй като от една страна ЕС трябва да остане в близки отношения с Китай, но както самият Далай Лама каза, "ако си истински приятел, ще се опиташ да поправиш грешките на приятелите си".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |