В новините
 
10.12.2008 16:41   Новината е видяна 4977 пъти
Резултати от преговорите в Познан и последиците за България

На 12 декември от 11 ч. в сградата на Агенция „София Прес” на ул. Славянска 29 ще се проведе пресконференция на тема „Резултати от преговорите в Познан и последиците за България”. Събитието се организира от международната мрежа от неправителствени организации АГРЕЕ.НЕТ и Коалиция „Действия срещу промените в климата”.

На 12 декември приключва 14-ата конференция за климатичните промени на ООН, която се провежда в полския град Познан. Цел на тази конференция е да бъдат поставени основите на ново споразумение за намаляване на емисиите парникови газове след 2012 г., когато изтича Протокола от Киото. Очаква се 192-те страни, подписали Рамковата конвенция по промените в климата на ООН да приемат бъдещото споразумение през декември 2009 г. в Копенхаген.

Резултатите от конференцията в Познан се очакват с голям интерес поради напредналите преговори за приемане на нов европейският пакет от мерки за намаляване емисиите парникови газове след 2012 г., известен като Пакет Енергетика и Климат, както и поради очакваните промени в климатичната политика на САЩ след последните президентски избори.  

Очакванията на неправителствения сектор от преговорите в Познан са за приемане на по-радикални мерки в борбата срещу климатичните промени, но в същото време бизнеса се опитва да постигне отлагане на мерките във времето. Правителствата на отделните страни участнички в преговорите са подложени на различни влияния и натиск, поради което в подобни преговори преобладава търсенето на баланс между крайните позиции.

Нашите искания, като част от неправителствения сектор, са за по-радикални мерки в посока намаляване емисиите парникови газове, увеличаване на стимулите за употреба на възобновяеми енергийни източници и повишаване на енергийната ефективност. Считаме, че за България е важно да подкрепи Енергийния и климатичен пакет на Европейския съюз и да използва пълноценно възможностите на европейските фондове за развитие на новите „зелени” нисковъглеродни технологии в страната. За тази цел е необходимо, също така, да бъде преустановена подкрепата за замърсяващите технологии, основани на изкопаеми горива. 

На пресконференцията са поканени експерти от Министерство на околната среда и водите, Министерство на икономиката и енергетиката и представители на български неправителствени организации и на бизнеса.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |