В новините
 
11.12.2008 16:20   Новината е видяна 5181 пъти
Иконите на Поната и в Бургас

Мобилно студио "ЛЕМА"- Ямбол и Галерия "Богориди"-Бургас организират Коледна самостоятелна изложба "ИКОНИТЕ  НА  ПОНАТА" на ямболския иконописец Панайот Панайотов – Поната.
Откриването на изложбата ще е на 16.12.2008 (вторник),  от 18.00 часа, в галерия "Богориди". Изложбата е част от проект по Програма ФАР – BG2005/017-353.10.01-1.110, изпълняван от Мобилно Студио "ЛЕМА"-Ямбол.

Иконите на Поната са изработени изцяло в духа на православната иконописна традиция и съгласно каноните на църковната живопис. Технологията на работа следва максимално близо указанията от старите "ерминии" (старинни зографски наръчници). Прилагат се обаче и всички възможни съвременни средства за по-високо качество и устойчивост на живописното покритие. Технологията на работа е изцяло ръчна, изпълнява се лично от майстор Поната и е негова "запазена марка" вече над 30 години като иконописец и зограф.

Панайот Панайотов - Поната е роден на 19.09.1952 г в Ямбол, България. Самоук художник, иконописец и зограф. С иконопис и стенопис се занимава от 1980г. От 1986 г е член на групата на художниците в гр. Ямбол.
Първата си самостоятелна изложба с икони прави през 1996 г. в гр. Каннюс, Финландия. В три поредни години участва със свои икони в изложбите по време на културните празници в гр. Каннюс, Финландия и води като лектор хоби-курсове по иконопис.
Втората си самостоятелна изложба икони и иконостаси прави през 1997 в гр. Пазарджик, България. Участва със свои творби във всички общи изложби на ямболската група на художниците - в града и в страната.

Икони, рисувани от Поната има в частните колекции на Георги Първанов, президент на Р България и Симеон Сакс-Кобургготски, бивш министър-председател на Р България, както и в частни колекции във Финландия, Италия, Франция, Англия, Канада, САЩ, Япония, ЮАР.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |