В новините
 
16.12.2008 16:43   Новината е видяна 4465 пъти
Евродепутатите проведоха дебат по директивата за организация на работното време

На 15 декември, депутатите проведоха дебат относно преработването на директивата за работното време преди ключовото гласуване в сряда. Членовете на ЕП бяха разделени относно продължаването на възможността на неприлагане (т.нар. opt-out), като същевременно подкрепиха максималната продължителност на работната седмица от 48 часа и настояха неактивният период по време на дежурство също да се смята за част от работното време.
 
Комисията по социални въпроси към ЕП настоява да няма изключения по отношение на максимална продължителност на работната седмица от 48 часа (която да бъде изчислявана върху период от 1 година) и призовава за слагане край на клаузата за неучастие (т.нар. "opt-out"). Според Комисията на ЕП целият период на дежурство, включително неактивното време (където е различието със Съвета), трябва да се смята за част от работното време.
 
В сряда по време на гласуването ще е необходимо абсолютно мнозинство от депутати (393), за да бъдат приети измененията, предложени от Комисията по социални въпроси, или за да бъдат приети каквито и да било други изменения.
 
Докладчик на Европейския парламент
 
Докладчикът на ЕП по въпроса за организацията на работното време Alejandro Cercas (ПЕС, Испания) подчерта, че приемането на тази директива е много добра възможност Европа да се приближи към своите граждани. Относно позицията на ЕП за максимална продължителност на работната седмица от 48 часа (изчислена върху период от една година), той изтъкна, че човек работи, за да живее, а не живее, за да работи.
 
Според него това е почти постигнато в Европа и нещо, който засилва конкурентоспособността. В този смисъл Европа трябва да запази своя социален модел, който освен това дава възможност за по-голяма гъвкавост. Според него е дошло време съчетаването на работата и личния живот да се изпълнят с истински смисъл. По-нататък докладчикът подчерта, че държавите-членки не трябва да си служат с европейското законодателство, за да правят социален дъмпинг.
 
Г-н Cercas коментира и сериозните различия между позициите на Съвета и Парламента, като според него някои от предложенията на Съвета са по-лоши от в момента действащата директива. Затова той изтъкна в заключение, че се надява ЕП да противодейства на позицията на Съвета и да защити правата на работниците в Европа.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |