В новините
 
18.12.2008 19:00   Новината е видяна 5094 пъти
Празен стол и бурни овации в ЕП за носителя на наградата "Сахаров" 2008 - китайския дисидент Ху Джия

Празният стол в средата на пленарната зала на Европейския Парламент в Страсбург в сряда бе за тазгодишния носител на наградата "Сахаров" - Ху Джия, който в момента се намира в китайски затвор. Неговата съпруга Zeng Jinyan се обърна с емоционално видеопослание към евродепутатите от своя дом в Пекин, където е под домашен арест. Тя говори за лошото здравословно състояние на съпруга си и за неговата борба за човешки права.

При последното посещение на Zeng Jinyan в затвора при нейния съпруг на 21 ноември, служители на затвора са й забранили да обсъжда наградата "Сахаров". "И двамата бяхме предупредени, че ни е забранено да споменаваме факта, че той е бил награден", каза съпругата на Ху Джия в своето видеопослание, което бе посрещнато с бурни овации в залата на ЕП в Страсбург.
 
"Носителят на наградата "Сахаров" за 2008 година Ху Джия бе номиниран като представител на гласовете в Китай и Тибет, които бяха принудени да замълчат. Днес обаче ще чуем един от тези гласове". Това заяви председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг в своята реч по повод посланието на  Zeng Jinyan.
 
Откривайки церемонията по награждаването, председателят на Парламента каза, че днес е ден да си припомним основополагащите принципи на Европейския съюз : ангажимент за мир, прогрес и човешки права.... " Пьотеринг цитира думите на Андрей Сахаров, че не е възможно да постигнеш една от тези цели, ако игнорираш останалите две.
 
"Когато през 1988 година връчихме наградата "Сахаров" за първи път, нейният първи носител Нелсън Мандела бе в затвора. Тогава тук имахме и един празен стол за Андрей Сахаров. Днес празният стол е за Ху Джия".
 
"Ние говорим за човешки права като приятели на китайския народ и сме наясно, колко много можем да постигнем заедно за мира и прогреса в света" , подчерта още Пьотеринг.
 
Zeng Jinyan: гласът на Ху Джия
 
По повод награждаването на Ху Джия, Zeng Jinyan цитира думите на съпруга си: "Може би Европейският Парламент е имал предвид работата ми в областта на  СПИН и околната среда, понеже това, което направих в областта на защитата на човешките права, бе много далеч от успеха и аз ще трябва да удвоя усилията си."
 
Zeng Jinyan каза, че Ху Джия се е надявал да бъде последният политически затворник. Тя припомни, че нейният съпруг далеч не е единственият в Китай, затворен заради своите убеждения. "Понякога цената, която трябва да се плати е много, много висока. Не само активистите, но и техните близки са подлагани на тормоз от полицията, загубили са работата си или са поставени под домашен арест.  И още по-лошо - някои са били изправени пред съд и осъдени. "
 
Паричната стойност на наградата - в подкрепа на активистите и техните семейства
 
Ху Джия, често е казвал "че иска да учреди мрежа за подкрепа на семействата на правозащитниците - да ги поддържа морално, за да направи по-поносим натиска, на който са подложени", припомни неговата съпруга.  Затова тя обяви, че иска да използва паричната стойност на наградата от 50 000 евро като начален капитал за основаване на фондация за подкрепа на семействата на правозащитниците.
 
Ху Джия и неговите каузи
 
Zeng Jinyan припомни още, че до 2004 година нейният съпруг се е ангажирал преди всичко с темата СПИН и с опазването на околната среда. "От 2004 година насам полицията редовно го лишаваше от свобода на придвижване и той нямаше друг избор освен да се присъедини към движенията за човешки права от къщи, пишейки статии и публикувайки информации."
 
"През всичките тези години най-важното и най-интересното, което той правеше, е да говори последователно истината. Той  никога не спря да пише за това, което наблюдаваше, никога не спря да описва едно по едно нещата от действителността, за които китайските медии не могат да говорят."
 
Оптимизъм за един по-демократичен Китай.
 
"Ху Джия винаги е бил оптимист. Според него Китай се намира в един от най-отворените периоди на своята история, независимо от това, дали правителството го иска или не...Китай се движи с голяма скорост към едно отворено и демократично общество. ", цитира Zeng Jinyan своя съпруг. "Ние сме изпълнени с надежда, че скоро ще можем да поздравим един отворен Китай."





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |