В новините
 
08.01.2009 21:40   Новината е видяна 5035 пъти
Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург (12-15 януари 2009 г.)

Нови правила ограничават употребата на пестициди. На 13 януари ЕП ще гласува два законодателни текста, които ще заместят сега действащите правила за пестицидите. С тях се установяват по-строги правила за тяхното използване, забраняват се някои силно токсични вещества и се изисква замяната на някои рискови вещества с техни по-безопасни алтернативи. Забранява се също въздушното пръскане на пестициди, както и тяхното използване в близост до паркове и детски площадки, като същевременно се вземат мерки за защита на водната среда и на питейната вода.
 
ЕП гласува относно обществените поръчки в областта на отбраната и сигурността. На 14 януари европейските депутати ще гласуват проектодирективата относно процедурите за възлагане на обществените поръчки в областта на отбраната и сигурността. Целта на законодателното предложение е да се създаде общ европейски пазар за военно оборудване и за продукти, свързани с отбраната. В него на ниво ЕС се определят правилата за координиране на възлагането на обществени поръчки в тези две чувствителни за всички държави-членки области.
 
Биометрични данни в паспортите. Паспортите на деца под 12-годишна възраст, издадени в ЕС, няма да съдържат техните пръстови отпечатъци, гласи една от промените в регламента за биометричните данни в паспортите, която депутатите ще гласуват на 14 януари. Децата обаче все пак ще трябва да имат собствени паспорти, с цел засилване на борбата срещу трафика на деца. Биометричните паспорти ще бъдат въведени в ЕС (плюс Исландия, Норвегия и Швейцария) на 29 юни тази година.
 
Основните права в Европейския съюз между 2004 и 2008 г. Депутатите от ЕП са загрижени от големия брой нарушения на основните права на човека в държави-членки на ЕС, като отделят особено внимание на случаите на дискриминация срещу малцинствата, както и на заплахите за неприкосновеността на личния живот. Те искат също така европейските институции и държавите-членки да си сътрудничат в областта на имиграцията и даването на убежище.
 
Депутатите очакват активна роля на Западните Балкани в търговията с ЕС. Страните от Западните Балкани сами носят отговорност за развитието на процеса на своите реформи (либерализиране на търговията, митници и администрация), се подчертава в доклад на ЕП, който изтъква същевременно значението на "индивидуалния курс" към членството в ЕС за всяка от тези страни. Депутатите слагат акцент върху борбата с корупцията в региона, както и върху борбата с контрабандата, подправянето и пиратството на стоки.
 
Програма на чешкото председателство, енергийните въпроси са сред приоритетите. На 14 януари чешкият министър председател Mirek Topolánek ще представи пред депутатите от ЕП приоритетите в работната програма на започналото от 1 януари чешко председателство на ЕС. Работната програма на председателството е под надслов "Европа без граници" и основните акценти в нея са икономиката и борбата с кризата, енергийният сектор и борбата с климатичните промени, както и външната политика на ЕС. След като бъде представена програмата на председателството, депутатите ще проведат дебат.
 
Парламентът отбелязва 10-годишнината на еврото. На 13 януари ЕП ще отбележи тържествено 10-годишнината, откакто еврото стана официална валута на Европейския съюз и на 11 от държавите-членки, а евро банкнотите и монетите бяха въведени в обръщение две години по-късно. В момента 16 държави-членки са приели еврото като своя национална парична единица. Парламентът ще отбележи тази годишнина със специален дебат по време на пленарната сесия, който ще бъде последван от семинар с участието на политически лидери и водещи икономически журналисти.
 
11 юли - ден за възпоменание на жертвите от клането в Сребреница. Депутатите ще гласуват на 14 януари относно обявяването на 11 юни за ден за възпоменание на жертвите от клането в Сребреница (Босна и Херцеговина). През 1995 г. около 8 000 хиляди босненски мюсюлмани са избити от сръбските сили в Сребреница под командването на генерал Ратко Младич, който е все още издирван от международния трибунал в Хага за бивша Югославия.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |