В новините
 
10.01.2009 16:45   Новината е видяна 3938 пъти
Предложения на Българска стопанска камара с цел минимизация на риска, свързан с доставките на природен газ

Разразилата се в началото на 2009 г. газова криза показа за пореден път липсата на дългосрочна стратегия и превантивна политика в страната ни за преодоляване на подобни негативни явления за икономиката ни.
Това ни провокира още веднъж да поставим на вниманието на компетентните държавни институции, на бизнеса и на обществото, като цяло, вижданията ни относно мерките, които е необходимо да се предприемат в краткосрочен и в стратегически дългосрочен план.
Убедени сме, че реализацията на предложените по-долу мерки ще доведе до сериозно стабилизиране на енергийната ни система и ще изиграе положителна роля за гарантиране на енергийната сигурност на страната ни.

БСК предлага:

1. Законово регулиране на задължението на промишлените консуматори (чрез Закона за задължителните резерви) да подържат запаси на алтернативни горива, осигуряващи техния нормален работен процес за 15 дни, и повишаване на отговорността (до наказателна) за техните мениджъри при неизпълнение на това задължение.
2. Бърза реализация на необходимите инвестиции за хранилището в Чирен, осигуряващи дневен добив на природен газ, удовлетворяващ 70% от среднодневното потребление в есенно-зимния период.
3. Изграждане на ново подземно газово хранилище в района на Галата, което да осигури допълнителни резерви за икономиката.
4. Свързване на газовата система на България с тези на Гърция и трите газопровода на Румъния със средства, предоставени от Европейската комисия за справяне със световната финансова криза.
5. Изграждане на терминали за втечнен газ с регионално значение извън акваторията на Черно море.
6. Системни проверки за наличността на течни алтернативни горива в държавния резерв.
7. Пълна проверка на техническото състояние на газопреносната мрежа и газовите съоръжения за тяхната сигурност и живот за експлоатация с оглед предотвратяване на евентуални аварии.
8. Анализ на причините за забавяне на концесии за проучване и добив на природен газ и други енергийни ресурси, и обявяване на нови такива с оглед осигуряване на постоянен местни източници на енергийни суровини.
9. Огласяване на разпределението на свободни квоти за емисии на парникови газове за периода 2008-2012 г. и търсене на компенсации от ЕС за покриване на разходи за закупуване на допълнителни емисионни квоти при преминаване на алтернативни горива.
10.  Договаряне за продажба на емисионни права по Протокола Киото с оглед реализиране на около 1 млрд.лв. и подпомагане с част от тези приходи реализацията на проекти на засегнатите от газовата криза потребители за намаляване на техните емисии.
11. Активизиране на дейността на българските участници за ускоряване на реализацията на международните проекти „Южен поток” и „Набуко”.
12. Българското правителство да прецени дали да потърси защита на правата си в Европейския съд в Страсбург чрез жалба срещу Русия и Украйна.
13. Българските предприятия да преценят дали да потърсят обезщетение  в Европейския съд в Страсбург за нарушаване на правата им, гарантирани от   Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.
14. Българските предприятия да преценят дали да потърсят обезщетения за причинените им вреди от изпълнителната власт по реда на Закона за отговорността на държавата.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |