В новините
 
15.01.2009 17:05   Новината е видяна 5224 пъти
ЕП констатира твърде много нарушения на основните права на човека в ЕС

В приет на 14.01.2009 г. доклад депутатите от ЕП изразяват своята загриженост от големия брой нарушения на основните права на човека в държави-членки на ЕС, като отделят особено внимание на случаите на дискриминация срещу малцинствата, както и на заплахите за неприкосновеността на личния живот. Те искат също така по-добро сътрудничество между европейските институции и държавите-членки в областта на имиграцията и даването на убежище.
 
В доклада на Густо Катания (ЕОЛ/СЗЛ, Италия), приет днес с 401 гласа "за", 220 "против" и 67 "въздържали се", се прави преглед на положението с основните права в Европейския съюз за периода 2004-2008 г. Предишният доклад по същия въпрос беше отхвърлен на пленарната сесия на ЕП през 2004 г., като настоящият доклад се основава на широк компромис между политическите групи в Парламента.
 
Депутатите разглеждат основните права в техните най-широки аспекти, като отправят препоръки по голям кръг от проблеми, сред които дискриминацията, имиграцията, социалните права и равенството между половете.
 
Дискриминация срещу ромите
 
Парламентът счита, че ромската общност се нуждае от специална защита, тъй като след разширяването на ЕС тя се е превърнала в едно от най-многобройните малцинства в Съюза. Депутатите подчертават сегрегацията на ромите при достъпа до жилищно настаняване, както и "широкоразпространените антиромски настроения", които водят до чест отказ за признаване на техните права от страна на властите и до ограничено политическо представителство.
 
В доклада се отделя внимание на дискриминацията и расовото профилиране по отношение на ромите от страна на полицията, на събирането на цифрови пръстови отпечатъци, както и на "широките и неограничени правомощия" на полицията, включващи "диспропорционални произволни проверки".
 
Депутатите призовават също така държавите-членки да вземат мерки за премахване на неофициалните бракове между непълнолетни и малолетни, които често се практикуват от представители на малцинствата.
 
Текстът на доклада подчертава значението на регионалните езици и на езиците на малцинствата, като отбелязва, че правото да се говори и да се получи образование на майчин език е едно от най-базисните основни права.
 
Борбата срещу тероризма и правата на човека
 
В доклада се изразява загриженост от факта, че борбата срещу тероризма често води до намаляване на равнището на защита на правата на човека и основните свободи, по-специално правото на личен живот, защитата на личните данни и недискриминацията. Депутатите настояват ЕС да действа в тази област в дух на пълно зачитане на международните стандарти и задължения в областта на правата на човека.
 
Действия на ЦРУ в Европа: държавите-членки не следват препоръките на ЕП
 
Членовете на ЕП смятат, че институциите на ЕС и държавите-членки не прилагат препоръките на Парламента, съдържащи се в неговата резолюция от 14 февруари 2007 г. относно предполагаемото използване на европейски държави от ЦРУ за транспортиране и незаконно задържане на затворници. В тази връзка те приветстват изявлението на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама за затварянето на центъра в Гуантанамо и изправянето на задържаните там лица пред съд, като същевременно призовават държавите-членки да намерят "съвместно" решение за останалите затворници, които не могат да бъдат изправени пред съд.
 
Сексуално и репродуктивно здраве на жените
 
Депутатите искат да се повиши обществената осведоменост относно правото на сексуално и репродуктивно здраве на жените, като държавите-членки трябва да улеснят техния достъп до контрацепция и да се борят срещу гениталното осакатяване на жени.
 
Двойки от един и същи пол: партньорствата трябва да бъдат признати
 
ЕП призовава държавите-членки, които все още не са направили това, да предприемат законодателни действия за преодоляване на дискриминацията, пред която са изправени двойки от един и същи пол. Държавите-членки, които разполагат със законодателство относно партньорствата между лица от един и същи пол, трябва да признаят сходните разпоредби, приети от други държави-членки.
 
Депутатите считат, че "дискриминационните забележки по отношение на хомосексуалните лица, формулирани от заемащи отговорни постове религиозни, обществени и политически дейци, подхранват омразата и насилието" и съответните управленски органи трябва да ги осъждат.
 
Имиграция и интеграция
 
Вместо да насочват всичките си усилия към предотвратяване на незаконната имиграция, което води до нарастване на граничния контрол, Комисията и държавите-членки трябва да въведат "ефективни и дългосрочни" миграционни политики и да приемат "по-гъвкави и координирани правила" за лицата, търсещи убежище.
 
Депутатите осъждат също така липсата на ефективни политики за интеграция, което "причинява изключване на стотици хиляди чужди граждани" от професионалния, социалния и политическия живот и ги поставя в "уязвимо положение, като проправя път за радикализация, трафик и други форми на експлоатация".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |