В новините
 
15.01.2009 17:10   Новината е видяна 3198 пъти
Общи правила за обществените поръчки в областта на отбраната и сигурността

Доставките в областта на отбраната и сигурността, които в момента са изцяло от компетенциите на държавите-членки, ще станат по-прозрачни и по-'европейски' чрез одобрената днес от ЕП директива относно процедурите по възлагане на обществени поръчки в тези две области. Целта е да се създаде общ европейски пазар за оборудване и услуги, свързани с отбраната и сигурността (оценяван на около 90 милиарда евро), като по този начин се увеличи вътрешната търговия между държавите-членки в тези сфери.
 
Докладът на Александер Граф Ламбсдорф (АЛДЕ, Германия), който беше приет днес с 597 гласа "за", 69 "против" и 33 "въздържали се", е част - заедно със приетия през декември доклад за трансфера на отбранителни продукти - от т. нар. " отбранителен пакет". По текста на директивата беше постигнат компромис на първо четене между Съвета и Парламента.
 
Новите правила трябва да ограничат случаите на неправомерна интерпретация на разпоредбите на договора за ЕС, които дават възможност правилата на вътрешния пазар по изключение да не се прилагат в областта на отбраната и сигурността.
 
Като цяло целта на директивата е да се намали фрагментираността на пазарите и да се постигне прилагане на общи пазарни правила в областта на отбраната и сигурността. Това ще доведе до подобряване на съотношението цена-качество на продукцията и до засилване на конкурентоспособността, като в същото време се взема предвид независимостта на държавите-членки и тяхната сигурност.
 
Пазарът в областта на отбраната и сигурността се оценява на около 90 милиарда евро и по тази причина директивата е от голямо значение за целия ЕС, въпреки че 90% от производството на военно оборудване в Съюза е съсредоточено в пет държави-членки: Франция, Великобритания, Германия, Италия и Швеция.
 
Обхват и съдържание на директивата
 
Директивата определя специфични правила на ниво ЕС за координиране на процедурите по възлагане на обществени поръчки в областта на отбраната и сигурността (последната сфера също е покрита от директивата, при все първоначалното несъгласие на някои държави-членки). Обхванати са също поръчки в областта на сигурността, които не са с военен характер.
 
Извън обхвата на новата директива остават някои видове договори, които са изброени в отделен списък, като сред тях са международните договори с трети страни, както и серия от специфични изключения.
 
Настоящата директива не обхваща поръчки в областта на разузнаването, както и поръчки, за които прилагането на директивата би задължило дадена държава-членка да предостави информация, чието разкриване според нея противоречи на основните интереси на сигурността й.
 
Законодателният текст не предвижда специални правила за офсета в областта на отбраната и сигурността; в този смисъл клаузите относно подизпълнителните работи не забраняват офсетите като цяло, а само се стремят да предотвратят незаконните такива.
 
Новото законодателство улеснява достъпа до пазара за малките и средни предприятия, засилва изискванията за прозрачност на доставчиците и не разрешава едновременното възлагане на договори за проучвания и производство без провеждане на конкурсна процедура.
 
В директивата се предвиждат специални мерки за защита на т. нар. "чувствителна" информация (класифицирана информация, чувствително оборудване, правила за конфиденциалност), чрез които да се гарантира сигурността на държавите-членки.
 
Директивата включва също разпоредби за сигурността на доставките и за защита на информацията, както и за техническите спецификации и документацията, които трябва да се прилагат към договорите. Директивата ще се прилага за договори, които са на стойност (без ДДС) поне 412 000 евро за доставки и услуги, и 5 150 000 евро за строителство.
 
Държавите-членки трябва да приемат най-късно до две години след влизането в сила на директивата необходимите разпоредби, за да се съобразят с настоящата директива.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |