В новините
 
16.01.2009 17:05   Новината е видяна 5216 пъти
11 юли - официален ден за възпоменание на жертвите от геноцида в Сребреница

В приета вчера с огромно мнозинство резолюция депутатите подкрепиха обявяването на 11 юли за ден за възпоменание на жертвите от геноцида в Сребреница (Босна и Херцеговина). През 1995 г. около 8 000 хиляди босненски мюсюлмани са избити от сръбските сили в Сребреница под командването на генерал Ратко Младич, който е все още издирван от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.
 
Според членовете на ЕП клането в Сребреница е "най-голямото военно престъпление в Европа след края на Втората световна война". В своята резолюция те отдават почит на всички жертви на извършените зверства по време на войните в бивша Югославия.
 
Подкрепа за дейността на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия
 
Парламентът призовава за полагане на по-нататъшни усилия за подвеждане под отговорност на останалите издирвани за този акт на геноцид и изразява пълната си подкрепа за "значимата и трудна дейност" на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ).
 
Депутатите припомнят, че "не може да съществува действителен мир без правосъдие" и че "пълното и неограничено сътрудничество с МНТБЮ остава основно изискване за по-нататъшното продължаване на процеса на интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани".
 
Генерал Ратко Младич, който е основен обвиняем за геноцида, е все още на свобода четиринадесет години по-късно. Радован Караджич, тогава президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, е вече предаден на МНТБЮ.
 
История на клането в Сребреница
 
През юли 1995 г. босненският град Сребреница, който в този момент е изолиран анклав и е обявен за защитена зона с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, е превзет от сръбската военна полиция под командването на генерал Ратко Младич и под ръководството на тогавашния президент на Република Сръбска, Радован Караджич.
 
След превземането на Сребреница повече от 8 000 мюсюлмани – мъже и момчета, потърсили сигурност в зоната под закрила на Силите за защита на ООН (UNPROFOR), са екзекутирани от босненските сръбски сили под командата на генерал Младич и от паравоенни части, включително части на сръбската военна полиция. Близо 25 000 жени, деца и възрастни хора са депортирани насилствено.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |