В новините
 
16.01.2009 17:17   Новината е видяна 5543 пъти
Изказване на българския депутат в ЕП Николай Младенов на дебата относно доставки на газ в Украйна и ЕС от Русия

Изказване на българския депутат в ЕП Николай Младенов (ЕНП-ЕД) на дебата относно доставки на газ в Украйна и ЕС от Русия на пленарното заседание на ЕП на 14 януари 2009 г.

Николай Младенов (ЕНП-ЕД). – Благодаря, г-н Председател. В момента гражданите на 18 страни-членки се държат като заложници в политическия спор между Украйна и Русия. Казвам политически спор, защото всички станахме свидетели на това как „Газпром“ и доставките на енергия от Русия се използват за политическо оръжие за оказване на натиск върху суверенна страна. Гражданите на Европа се държат като заложници. Доставките идват от Русия. Кранчето е спряно в Русия. Да, Украйна носи определена вина и се обръщам и към Съвета, и към Европейската комисия, кажете на нашите приятели в Украйна, бъдете ясни и категорични, че докато те, опозиция и управляващи, не застанат с единна позиция по ключови въпроси на тяхното развитие, няма да могат да се справят с този натиск, който се оказва върху тях, съответно и върху нас. Както ние в нашите страни имаме консенсус по ключови въпроси, така и те трябва да имат консенсус по ключови въпроси.

Второ, „Газпром“ дължи неустойки на нашите страни, защото в момента България, най-засегнатата страна от Европа, зависима изцяло от енергийните доставки на газта в Русия, трябва да потърси правата си и трябва да ги потърси от доставчика, който в случая е руската страна. 

Трето, енергетиката в Европа трябва да бъде изговорена с един глас и този глас ясно трябва да каже „да“ на ядрената енергетика в Европа, „да“ на алтернативните източници на енергия, „да“ на различните тръби, които ни правят по-малко зависими от един доставчик, „да“ на по-големите хранилища, „да“ на повечето връзки между страните-членки, за да избягаме от подобен тип кризи.

И на последно място, искам да кажа, че тук голяма критика в нашия случай търпи и българското правителство, което всичките години, в които управлява, крие договорите за доставки с Русия и не направи нищо за диверсифицирането на източниците на доставки на нашата страна.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |