В новините
 
27.01.2009 17:10   Новината е видяна 5213 пъти
Кукерска група във Вресово с награда на международен фестивал

Награда за поддържане и предаване на местната традиция спечели сурвакарска група от село Вресово – Бургаско. Голямата награда от 1000 лева за сурвакарска група спечели сурвакарската група от село Кошарево – Брезнишко.

Фестивалът се проведе от 23 до 25 януари в Перник и по общо мнение беше най-грандиозният досега. Почти 100 бяха кукерските групи с над 6000 маскарадни артисти, международното участие беше на групи от 11 европейски държави. „Това, което видяхме, не е само съхранение на традицията. За мен се случва много по-важно нещо – фестивалът тази година представи много новости в групите – покрай традиционните маски ние видяхме и такива, които са злободневни, актуални.

В една от маскарадните групи лично ни посетиха новият американски президент Обама, Адреналинките, Батко от едно телевизионно шоу беше засегната газовата криза, проблемите с електроснабдяването” - каза д-р Тепавичаров. Той продължи, че основно журито се е ръководило от елементите, които са според регламента, а те са – представяне на моменти от маскарадната традиция, поддържане и предаване на местната културна специфика, поддържане на местната традиция при маската и облеклото, артистичност на изпълнението.

Освен тези критерии журито е взело предвид и два допълнителни принципа при определянето на наградените – на липсата на конфликт на интереси и в регламента вече е добавено изискването да не се използват пера от забранени животински видове.

Източник: в. Фактор





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |