В новините
 
27.01.2009 19:15   Новината е видяна 6742 пъти
Снежина Маджарова, председател на Общинския съвет в Бургас: Не се водя от импулси и интриги

Дойде време да видим тежи ли думата на Валери Симеонов, казва юристката на ГЕРБ, която от миналия четвъртък поведе местния парламент

Родена е в Сливен през 1966г., в семейството на военен офицер. Живяла е в различни градове, защото се налагало баща й да се мести от гарнизон на гарнизон. В Сливен завършва основното си образование, когато е 14-годишна родителите й се установяват в Бургас. Възпитаничка е на СОУ “Иван Вазов”, после се дипломира като юрист в СУ ”Кл.Охридски”. Работи като адвокат от 1993г.. Семейна е, има две дъщери – Пламена на 22 г., студентка в Германия, и  Моника, на 11г., ученичка в СОУ”Бр.Миладинови”.
Разговаряме с г-жа Маджарова в първия й работен ден в канцеларията на Общинския съвет. Току-що е получила поздравителния адрес за избора й от областния управител Любомир Пантелеев, още не е ясно дали целият екип от звеното за обслужване на ОбС, заварен и назначен от Валери Симеонов, ще си остане на работното място, или ще има уволнения.

Тежък кръст в тежко за партията Ви време поемате, г-жо Маджарова, срещу каква цена го правите?  
-  Зная, че поемам тежък товар и че ще нося сериозна отговорност, ако не се справя. Няма цена – цената е доверието, което ми гласува моята партия в една демократична процедура за издигане на номинацията ми. А що се отнася до времето – разбирам какъв смисъл влагате - то наистина е тежко, но не за ГЕРБ. Защото това е партията с най-висок рейтинг сред българския избирател. Всички надежди и очаквания на хората са насочени към нас. Не можем да си позволим грешки, които другите си позволяват. Жалко е, че в ОбС се натрупаха взаимоотношения, които нарушиха добрия тон, които ни отдалечиха от рационалното и конструктивното. Но съм убедена в себе си, че имам силите и опита да се справя, за да се възстанови атмосфера на диалог и взаимно уважение.

Как определяте себе си като психологически профил, защото това, което ще се налага да “преглъщате”, е лъжица за човек с висока степен на търпимост и с желязна воля, да не казвам направо перде или непукист?
-  Имам 16-годишна практика като адвокат, мога да балансирам между различни типове хора. Иначе, както виждате, съм спокойна и уравновесена,не вземам решения стихийно или импулсивно. Никога не се ръководя от емоцията и не се занимавам с интриги. Понякога повишавам тон, но само когато е нужно да покажа твърдост. Ако очаквате да съм строга като г-н Валери Симеонов, няма да оправдая тези очаквания. 

Ваши колеги от правната гилдия твърдят, че са Ви виждали само в търговски дела, заемала сте и длъжността на синдик. И с това се изчерпвала професионалната Ви биография като адвокат. Как ще опровергаете злословието, че Ви липсва закалката на адвокат - врял и кипял в знакови съдебни дела с доказан обществен интерес?
-  Разпитали сте за мен неподходящи колеги. Никога не съм търсила публична изява на работата си и никак не обичам повърхностния пиар. Винаги повече съм работила, отколкото съм се замисляла дали не е по-изгодно да шумя в медиите със себе си. Публичната известност не прави по-добър един адвокат. С абсолютно всички видове дела съм се занимавала, в началото на кариерата ми съм поемала и наказателни, но те не бяха моята стихия. Постепенно се ориентирах към гражданската материя, търговските взаимоотношения, към вещното право. Готова съм да се състезавам в тези дисциплини с колеги, които явно ме недолюбват. Необяснимо защо.

Изборът Ви на този пост няма ли да повлияе отрицателно върху Вашите клиенти? 
-  Определено ще повлияе, ще намалеят ангажиментите ми. Нещо повече – сега се налага да спазвам закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Декларирала съм вече с кои юридически лица имам договори и на следващата сесия, когато се сформира комисията от ОбС, която ще е упълномощена  да събира тези справки, аз ще депозирам моята.

Притеснявате ли се, че основният Ви опонент в предстоящите избори за парламента – “Атака”, може да бръкне по-дълбоко в биографията Ви и да открие петна? Впрочем с какво се занимава Вашият съпруг?   -  Моят съпруг е търговец, ресторантьор е и цял живот с това се е занимавал. Имаме фирми, които са собственост изцяло на нас двамата – ООД-ета с по 50% сме в тях. Нямам никакви притеснения и определено се чувствам спокойна. Ние сме средностатистическо семейство, не съм имотна кой знае колко, всичко е постигнато със страшно много работа през последните години. Имам не лоши доходи като адвокат, част от тях са като синдик в няколко много тежки производства. Всичко е открито, готова съм даже да се разкрие банковата тайна, за да установите, че в банка нямаме сериозни средства. Имаме кредити, с които сме купили имоти. Имаме и едно жилище в Бургас, където живее семейството ми.

Казахте, че съпругът Ви е ресторантьор. Кои ресторанти са Ваши?
-  В Бургас нямаме обект, държим под наем един ресторант през сезона, заведение с 60 места, в Слънчев бряг. Нямаме друг сериозен бизнес. Това е.

Ще бъдете ли председател на ОбС в пълния смисъл на думата, или ще се ограничите в позволената “половин бройка”?
-  Не мога да попълня цялото работно време, защото искам да си изпълнявам ангажиментите към мои клиенти, които рискувам да загубя безвъзвратно.Все пак това не значи, че ще  стоя в кабинета си по 4 часа и няма да се отдам на работата изцяло.

Очаквахте ли да станете председател на ОбС? Изглеждахте доста стресирана, след като бяха съобщени  резултатите от гласуването миналия четвъртък?
-  Не съм допускала, нямах такава нагласа. Притесних се, когато обявиха избора, защото в същия ден, на 22 януари, бяхме свидетели на всякакви номинации, отводи, провалени вотове. Ние, от нашата група, смятахме, че действително колегите от “Атака” ще поемат своята отговорност и ще издигнат друг на мястото на г-н Симеонов.  В “Атака” има достатъчно подходящи хора за този пост?
 
Например?
-  Какво очаквате да кажа - аз да посочвам имена от “Атака” ли?!

Точно от “Атака” намекват, че Вие не познавате правилника за организацията и дейността на ОбС и че ще правите грешка след грешка?
-  Аз съм го писала този правилник, бях в комисията, която изработи проекта за него, приемам този тенденциозен въпрос като  обида към професионалната си компететност.

Има няколко речовити съветници, които се изказват за щяло и не щяло, досаждат, пречат, ще можете ли да ги ограничите в изявите им пред микрофона?
-  Не мога да ги санкционирам за броя изказвания, реплики, дуплики, има си правилник.

Но кавгите се завихрят именно заради нелепите заяжданици на тези кухи оратори?
-  Това е въпрос на личен избор на поведение. Нека гражданите си направят своя анализ. Да, има  колеги, които прекалиха и за мен най-голямото постижение ще  е да видя този Общински съвет да си върши работата, а не да бъде просто една политическа трибуна.

Мислите ли, че в новата конфигурация, без да можете да разчитате на “Атака”, това ще е възможно?
-  Да, защото на два пъти чух от трибуната Валери Симеонов да казва, че по никакъв начин няма да бламират работата на новия председател и няма да създават обструкции, че ще подкрепят всички добри предложения. Надявам  се  думата на Валери Симеонов  да тежи на място си.

Вярвате ли му?
-  Не допускам да е забравил какво говори, защото думите му звучаха като декларация. Макар че - спомням си една сесия, когато колегите от “Атака” се обидиха и напуснаха зала. В тяхно отсъствие бяха гласувани доста добри решения, но аз не омаловажавам тяхната работа, смятам, че всеки от нас е призван да работи за доброто на този град. Не ми се вярва да са толкова неразумни, зад всеки от нас стоят по 2000 избиратели и ако от “Атака” и други групи и съветници не работят за доброто на този град, значи предават своите избиратели. Не искам да имам противопоставяне с “Атака”, искам толерантен тон.

Виждали ли сте се с г-н Симеонов днес?
-  Да, видях го при обсъждането на проектобюджета за 2009 г. в залата на ул.”Конт Андрованти”. Г-н Симеонов беше напорист.

В лошия смисъл на думата?
-  Не, в добрия, беше конструктивен. Искаше всичко да се разясни от администрацията, нормално е, като има ясноти, да бъдат изгладени, аз също не съм икономист и слушах внимателно ресорните зам.-кметове. Общинските съветници не са длъжни да знаят всичко.

Била ли сте член на друга партия преди да постъпите в ГЕРБ?
- Не, за първи път съм пожелала да съм член на политическа партия, сама подадох документи, не съм чакала покана, бях първо в гражданската структура, после участвах и в учредяването на партията, член съм на общинското ръководство, работих много за създаване и утвърждаване на структурите. Член съм и на областното ръководство на жените на ГЕРБ. Аз направих своя избор, когато бях на 40 години, напълно осъзнато, ГЕРБ е моят правилен избор. С Димитър Николов работя от самото начало и го опознах като човек и професионалист. Бургас случи на кмет – много е отговорен и мисля, че ще остави ярка следа след себе си. Прочетох отчета му за 2008 г. , видях колко сериозни проекти са стартирали, те ще променят изцяло   облика на града, нещата в администрацията вървят, макар и по-бавно, заради бюрократичните процедури.

Ставате важен фактор в местната власт на Бургас и в собствената Ви партия. Ще компенсирате ли Златина Дукова по подходящ начин за добре свършената й работа дотук? Струва ми се, макар тя да го отрича, че е несправедливо игнорирана.
-  Нямам представа какво влагате в този въпрос. Не търсете проблем  в нашите взаимоотношения, защото такъв липсва. Но тя дори не беше номинирана за председател на ОбС.

Вие се състезавахте с д-р Галина Милева?
-  В нашата група има достатъчно достойни хора, колегите направиха този избор.

Остава ли Дукова зам.-председател на ОбС?
- Да, разбира се,  с нея работим от самото начало в ГЕРБ и всички юридически проблеми по участие в изборите решавахме заедно. Но медиите познаваха повече Златина като зам.-председател. Докато аз държа  повече на професионалната си изява. Затова не ме познавате, но бъдете убедени, че всички, с които работя в правната комисия като общински съветник, няма да кажат лоша дума за мен. Просто съм работохолик.

Източник: в. Фактор





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |