В новините
 
26.01.2009 18:34   Новината е видяна 6066 пъти
Бюджет 2009 - на децата и младите

„2008-ма условно нарекохме година на проектирането, а 2009-та ще е година на децата и младите”. Това заяви кметът Димитър Николов по време на пресконференция за представяне параметрите на проектобюджета на Община Бургас за настоящата година.

Акцентът в него ще бъде поставен върху кардиналното разрешаване на проблема с недостига на места в бургаските детски заведения. През 2008 г. Община Бургас разкри нови групи за 350 деца. През 2009-та се очаква още 250 деца да бъдат обхванати в системата на детските градини и ясли. Вече стартира градежът на нова детска градина в квартал Лозово. Още няколко такива ще се строят в кв. Крайморие, к-с „Меден рудник” и централна градска част.

Друг важен акцент в проектобюджета е активната политика за разширяване и модернизация на спортната материална база. През 2009 г. ще започне изграждане на нов плувен комплекс в Морската градина, нов спортен комплекс в „Изгрев” и закрита спортна зала в „Меден рудник”.

Макрорамката на проектобюджет'2009 е 163 млн. лв. при 140 за 2008 и 115 за 2007 г.

Планираните дейности, финансирани с общински приходи, са 96 млн. лв. при 80 млн. за 2008 г. Средствата в капиталовата програма са 35 млн. лв. - с 5 повече от миналата година.

В пресконференцията взеха участие и заместниците на кмета Николов в отделните ресори на управлението: Красимир Стойчев /бюджет и финанси/, Костадин Марков /устройство на територията и строителство/, Ивелина Василева /евроинтеграция/, Йорданка Ананиева /образование и култура/, д-р Лорис Мануелян /здравеопазване, социални дейности и спорт/. Всеки от тях очерта какви ще бъдат приоритетите в работата му през годината.

Към днешна дата Община Бургас има одобрени 11 проекта, 9 от които по оперативните програми на ЕС, за 43 млн. лв. 23 млн. от тези свежи пари ще бъдат усвоени още през 2009 г. Подготовката на нови проекти продължава с пълна пара, но междувременно ще се наблегне и на контрола върху изпълнението на вече спечелените.

10 млн. лв. са предвидени за дейности по поддържане и ремонт на пътната мрежа, 6.5 от които за преасфалтиране. 2 млн. лв. ще бъдат вложени в разширението на пътя за „Меден рудник” - един от спешните за решаване транспортни проблеми на града. 2 млн. лв. ще отидат за отчуждаване на частни парцели, с което Общината ще си развърже ръцете за реализирането на свои големи инфраструктурни проекти. Земя ще се изкупува и за разширението на Гробищен парк - Бургас.

През 2009 г. ще продължи благоустрояването на бургаските квартали и съставни селища. Много от тях скоро ще имат съвременна канализационна система.

През новата година Община Бургас предвижда увеличение на разходите за социални дейности, включително и средства за осигуряване на храна за бездомни хора.

Сред акцентите в проектобюджета са още стартиране изграждането на система за видеонаблюдение с 400 000 лв. собствени средства, реализиране на първи етап за изграждане на нова площадка за регионално депо „Битови отпадъци”, закупуване на нов апарат за повърхностна рентгенова терапия за нуждите на онкодиспансера в Бургас.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |