В новините
 
26.08.2004 15:14   Новината е видяна 3362 пъти
От 2005г. скъпите цигари поевтиняват, евтините поскъпват с 2-3 стотинки
Засега кабинетът не предлага промяна в акциза на горивата


От догодина скъпите цигари ще поевтинеят, а евтините леко ще поскъпнат заради промени в структурата на акциза на тютюневите изделия, одобрени в четвъртък от правителството. Измененията в закона за акцизите включват и увеличение на налога за спиртните напитки и бирата.

Засега правителството не предлага промяна в акцизите на горивата, които също трябва да се увеличават поетапно, за да достигнат минималните нива в ЕС.

В началото на седмицата, в предаването "Бизнеспул" на радио "Нова Европа" и Mediapool икономистът Лъчезар Богданов коментира, че кабинетът може да компенсира повишаването на цените на петрола на международните пазари, като отложи с година планираното за 2005-та повишаване на акцизите. Богданов посочи, че около половината от цените на горивата се формират от стойността на акциза и на Данък добавена стойност.

"Виктори" поевтинява с 5 стотинки, "Средец" поскъпва с 2

Още в неделя финансовият министър Милен Велчев обяви, че ще се извърши вътрешно ребалансиране на акцизите за цигарите, което като цяло няма да увеличи приходите за бюджета.

Специфичният акциз, който се плаща за къс цигара, ще се повиши от 0.004 лв. на 0.0125 лева. За сметка на това ще намалее адваролният акциз - от 43.5% на 31.8 на сто от продажната цена.

Промяната ще доведе до поевтиняване на цените на вносните и по-качествените български цигари.

Като пример бе посочено, че кутия от най-употребяваните у нас български цигари марка "Виктори" ще поевтинее с 5 стотинки. Цената на вносното "Марлборо" ще падне с 50 ст. - от сегашните 4.20 на 3.70 лева.

По-евтините български цигари ще поскъпнат с по няколко стотинки. Цената на кутия "Средец" например ще се повиши с 2 стотинки.

От финансовото министерство допълниха, че промяната ще насърчи производството на висококачествени марки цигари и ще защити отрасъла от незаконни дъмпингови действия.

Още в неделя Велчев заяви, че структурните изменения в акциза на цигарите са били едно от изискванията на големите инвеститори, заявили интерес към фабриките на "Булгартабак". В началото на август три от световните фирми в бранша - "Филип Морис", "Б.А.Т." и "Импириъл тобако" се включиха в процедурата за раздържавяването на двете най-силни цигарени фабрики "Благоевград БТ" и "София БТ", които се продават в пакет с по още една - съответно "Стара Загора БТ" и "Пловдив БТ".

Отделно, България е поела и ангажимент за поетапното намаляване на съдържанието на катран и на никотин в цигарите, което е фактор за оскъпяване на производството.

Цената на ракията се увеличава с левче за литър

От 1 януари 2005 г. акцизът на бирата ще бъде увеличен от 1.05 лв. на 1,50 лв. за хектолитър за градус плато, което ще доведе до поскъпване с 2.5 стотинки на бутилка бира от 500 милилитра.

Акцизът за спиртните напитки се повишава от 0.05 на 0.075 лв. за алкохолен градус, което е увеличение с левче за литър 40-градусова ракия.

От финансовото министерство напомниха, че поетапното увеличение на акцизните ставки в България е в съответствие с поетите ангажименти към ЕС за достигане на минималните нива за съюза.

Според зам.финансовият министър Стамен Тасев, промените в структурата на акцизите ще доведат до по-голяма предвидимост на приходите в бюджета.

С промените в закона се въвежда и срок от 30 дни, в който териториалните данъчни дирекции ще трябва да предоставят бандеролите за цигари на заявилите ги производители или вносители. При спиртните напитки срока за доставка на бандеролите е 60 дни. Както и досега, производители и вносители заявяват необходимото им количество бандероли и цената на стоката си пред териториалната данъчна дирекция по месторегистрация.













































































































































Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |