В новините
 
06.02.2009 23:50   Новината е видяна 3936 пъти
Косово: ЕП призовава за признаване на независимостта след особено оспорвано гласуване

Една година след обявяването на независимостта на Косово, ЕП припомня в приета днес резолюция готовността на Европейския съюз да подпомага икономическото и политическото развитие на Косово, като предлага ясни перспективи за членство в ЕС. След изключително оспорвано гласуване (281 гласа "за", 229 "против" и 55 "въздържали се") беше приета поправка, която насърчава държавите-членки, които все още не са признали независимостта на Косово, да направят това.


Резолюцията като цяло беше приета с 424 гласа "за", 133 "против" и 24 "въздържали се". В нея се приветства съгласието на сръбското правителство за разполагането на силите на EULEX - най-значимата от досегашните мисии в рамките на европейската политика за сигурност и отбрана, както и неговата готовност да сътрудничи с нея. Депутатите насърчават Сърбия да продължи да следва тази "конструктивна линия на поведение, която е в съответствие със стремежа на страната да се присъедини към ЕС".


Членовете на ЕП настояват EULEX да предприеме незабавни действия във връзка с големия брой съдебни дела, които са под международно наблюдение, като даде приоритет на делата, свързани с междуетническо насилие, военни престъпления и корупция по високите етажи на властта. В този смисъл според тях е крайно необходимо въвеждането на функционираща програма за защита на свидетелите.


Резолюцията призовава ръководителя на мисията EULEX и специалния представител на ЕС да работят в "тясно и ежедневно сътрудничество един с друг". Специалният представител на ЕС трябва да гарантира, че правителството на Косово незабавно ще предприеме реални стъпки за насърчаване на участието на косовските сърби в политическия, икономическия и социалния живот на Косово, включително чрез мерки за икономическо развитие на района на Митровица, след като в него се възстанови зачитането на принципа на правовата държава.


Освен това депутатите са на мнение, че трябва да бъде създаден мултиетнически European University College, в допълнение към съществуващите университетски центрове в Прищина и Митровица. Според тях академичният обмен трябва да бъде подкрепян и поощряван чрез програми като „Еразмус Мундус”, за да се насърчават гражданите на Косово да получат квалификации и опит в рамките на ЕС.


Според текста на резолюцията проектите за възстановяване на гробища, разрушени при вандалски прояви, биха имали голяма символична стойност за общностите в Косово и биха допринесли за по-добър междуетнически климат. Затова депутатите призовават Комисията и специалния представител на ЕС да гарантират, че подобни инициативи заемат "важно място" в дневния ред на косовското правителство


Управление на Косово


Членовете на ЕП подчертават изключително голямата необходимост от мултиетнически полицейски сили във всички райони на Косово и приветстват връщането на някои сръбски служители в косовските полицейски сили. По-нататък те настоятелно призовават косовските власти да подкрепят повторната интеграция на служители на полицията, които предстои да се върнат.


Резолюцията настоява международните и местните власти да уредят правния статут на роми, ашкали и египтяни, живеещи в Косово, включително правата им на собственост. Тези общности трябва да имат гарантиран равен достъп до образование (когато това е възможно, и до образование на родния им език), както и достъп до пазара на труда и до здравеопазване.


Европейските депутати искат косовското правителство да използва по прозрачен и отчетен начин както публичните средства, така и средствата, набрани от международни донори. Затова те настояват Комисията "да помогне на Косово да се доближи до европейските стандарти в областта на отчетността на публичния сектор и икономическата прозрачност".


В заключение резолюцията настоятелно призовава Комисията и държавите-членки "да подпомогнат правителството на Косово при решаването на въпроса с острия недостиг на персонал в ключови сектори на публичната администрация, да подкрепят обучението на държавни служители и да окажат съдействие при подобряването на съобщителната инфраструктура", за да се осигури гладко функциониране на администрацията и да се засилят връзките между косовските власти и гражданското общество.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |